allevogels


advertentieruimte

Chauna torquata Kuifhoenderkoet

Kuifhoenderkoet - Chauna torquata - Southern Screamer

Kuifhoenderkoeten komen voor in het zuidwesten van Zuid-Amerika en vormen een geheel eigen familie tussen de ganzen, eenden en zwanen. Vermoed wordt dat het afstammelingen zijn van oerganzen. De koet is een forse vogel, hij kan rond de 80 cm worden. Mannelijke exemplaren zijn meestal wat groter dan de hennen. De Engelstalige naam crested screamer betekent gekuifde schreeuwer, dat slaat op zijn zeer luide roep. Zeker als de vogels zich voor de nacht verzamelen, kan het een stevig kabaal zijn.

Er zijn 3 soorten binnen de familie:

  • De gehoornde hoenderkoet (Anhima cornuta)
  • de gekuifde hoenderkoet (Chauna torquata)
  • en de zwartnek hoenderkoet (Chauna chavaria)

Deze hoenderkoet heeft geen zwemvliezen tussen de tenen, maar kan wel prima zwemmen. Het liefst echter loopt hij over grote waterplanten of op drassige oevers. Zijn natuurlijke habitat wordt gevormd door moerassen en rivierdelta's.

De kuifhoenderkoet is ondanks zijn vervaarlijk ogende snavel, een vreedzame planteneter. Toch heeft hij behalve de imposante snavel en klauwen nog meer wapens. Aan beide buitenste vleugelpennen zit een zeer scherp uitsteeksel, een overblijfsel van een klauw. Hij kan zich dus wel verdedigen tegen (ook grote) roofdieren.

Zijn voedsel bestaat voor 95% uit planten, hij eet zaden, bladeren van waterplanten, knoppen, bloemen en bloemknoppen. Heel af en toe eet hij ook kikkers en salamanders.

Kuifhoenderkoeten leven gewoonlijk als koppel, maar als er ergens veel voedsel te vinden is, vormen zich grote groepen die al grazend de oeverplanten afstropen op zoek naar vers groen.

Een koppel blijft voor het leven samen en het broeden en het verzorgen van de jongen doen beide vogels samen. Van riet en waterplanten wordt op een beschutte plek een heuveltje gebouwd, soms in het water, meestal net op de kant. Een eenvoudig kuiltje in de heuvel vormt het nest zelf. De hen legt gemiddeld 5 eieren die de vogels om beurten bebroeden. De broedduur is lang, ruim 6 weken. De jongen zijn nestvlieders en kunnen ook meteen zwemmen. De oudervogels verzorgen en beschermen ze nog 3 maanden en hierbij kunnen ze bijzonder fel zijn als er gevaar dreigt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.