allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Guttera pucherani

Kroonparelhoen - Guttera pucherani - Crested Guineafowl

Kroonparelhoenders zijn forse vogels, ze zijn ruim 50 cm groot. Ze behoren tot de familie Numididae, een familie met 4 geslachten en 6 soorten en vele ondersoorten. De kroonparelhoen zelf, beschreven door de Duitse ornitholoog Gustav Hartlaub in 1861, heeft nu 5 ondersoorten:

  • Guttera pucherani pucherani
  • Guttera pucherani edouardi
  • Guttera pucherani verreauxi
  • Guttera pucherani barbata
  • Guttera pucherani sclateri
Deze soort wordt nog wel eens verward met de kuifparelhoen (guttera plumifera), het verschil is vooral te zien aan de kuif, die van de kuifparelhoen bestaat uit rechtopstaande veertjes, die van onze kroonparelhoen uit gekrulde en bij sommige ondersoorten uit neerhangende.

Deze Afrikaanse hoenders leven in bossen grenzend aan grote open vlaktes, ze leven deels verscholen tussen de struiken maar gaan soms op voedseljacht ver open gebieden in. Ze trekken in familiegroepen van 10 tot wel 30 exemplaren door het bos. Kroonparelhoenders zoeken hun voedsel vooral op de grond en slapen in bomen. Ze kunnen verrassend goed vliegen voor zulke forse en zware vogels.
De vogels houden bijna contant contact met elkaar door klokkende geluiden en bij gevaar laat een van de groepsleden een haast angstaanjagende schreeuw horen. De hele groep vlucht dan de bomen in en dan blijkt het gespikkelde verenpak ineens een perfecte schutkleur te zijn.

Het voedsel is overwegend plantaardig en bestaat uit fruit, zaden, bladeren en jonge plantenscheuten. Water drinken ze uit kleine poeltjes en in droge periodes graven de vogels wortels van planten op zo aan hun vocht te komen. Af en toe worden ook insecten gegeten, termieten zijn daarbij favoriet.

In de broedtijd beginnen de mannetjes te baltsen en bestaande koppels zoeken elkaar snel weer op. Eenmaal gevormde koppels blijven voor het leven samen. Elk koppel zoekt een rustige plek buiten de groep. Het nest wordt in hoog gras of onder een dichte struik gemaakt van grashalmen. Een legsel bestaat gewoonlijk uit 4 eieren. De hen broedt alleen en na 4 weken komen de eieren uit. De kuikens worden al na een paar uur gevoerd, dit is een taak van beide ouders. Het zijn nestvlieders die heel dicht bij de ouders in de buurt blijven, bij ook maar het minste vermoeden van gevaar kruipen ze onder de vleugels van een van de ouders en zijn ze uit het zicht.
De jongen groeien snel en kunnen al vliegen als ze net 3 weken oud zijn. Gewoonlijk voegen de ouders en de jongen zich na de broedtijd weer bij de groep. Als een groep groter wordt dan 30 dieren, verlaten vaak enkele koppels tegelijk de groep, dit zijn soms oudere, soms net gevormde koppels. Zij vormen met andere zwervende exemplaren weer nieuwe groepen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.