allevogels


advertentieruimte

Calidris ferruginea

Krombekstrandloper - Calidris ferruginea - Curlew Sandpiper

Krombekstrandlopers zijn kleine strandlopers die leven in het uiterste noorden van Rusland, althans de vrouwtjes (hierover verderop meer). Zij leven daar op vochtige toendra's, in moerasgebieden en aan de kust van de Oostzee.
De vogels zijn voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Deen Pontoppidan, in 1763 en er zijn geen ondersoorten bekend.

Krombekken zijn echte carnivoren, ze eten alleen dierlijk voedsel. Kreeftjes, garnalen en andere schaaldiertjes, spinnen en wormen.
Ze zoeken hun voedsel op grasvlaktes en door in ondiep water met de iets gekromde snavel langs de bodem te gaan.

Krombekstrandlopers zijn echte trekvogels, maar speciaal de mannetjes spannen hiermee wel de kroon. Waar bijna alle trekvogels de tijd moeten nemen om weer aan te sterken voor de lange reis, doet het krombek mannetje het anders. Waarom is nog geheel onduidelijk, maar mannetjes krombekstrandlopers komen in het voorjaar aan in het hoge noorden, paren met een of meer vrouwtjes en gaan met 2 of 3 weken alweer beginnen aan de lange trektocht. Die tocht kan wel tienduizenden kilometers lang zijn, ze vliegen van ongeveer het noordelijkste land op aarde naar het zuidelijkste.

Een deel trekt naar Australië, een deel naar het zuiden van Azië en een deel naar Afrika. De laatste groep trekt over Europa en in juli, augustus en september zijn krombekstrandlopers op trek soms ook te zien in Nederland, meestal rond de Waddenzee en het IJsselmeer. Ze rusten en eten hier en trekken verder zodra het kouder wordt.

Vrouwtjes blijven een stuk langer in het hoge noorden, zij brengen de jongen groot. Meestal leggen zij 4 eitjes in een simpel kuiltje op een droog stukje grond. Ze voeden de jongen vooral met wormen. Een voordeel van leven in het uiterste noorden is dat het in de korte zomer bijna constant licht is, er is dus veel tijd om voedsel te vinden. De jongen groeien dankzij de energierijke wormen erg snel en vliegen al met de moeders mee naar de zon als ze zelf ruim 2 maanden oud zijn.

Krombekstrandlopers; vogels met een LAT-relatie in de meest ruime zin van het woord.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.