allevogels


advertentieruimte

Turdus pilaris
foto Annet Piet

Kramsvogel - Turdus pilaris - Fieldfare

De kramsvogel is een van de vele lijstersoorten die in Europa voorkomen. Hij is fors, rond de 25 cm groot en heeft wat meer kleur dan de "gewone" lijsters. Zijn leefgebied strekt zich uit van Scandinavië tot ver in Rusland, maar wel steeds in het noordelijk deel. In de winter, als het "daarboven" echt koud wordt, trekken kramsvogels in grote groepen wat zuidelijker, en worden ze ook regelmatig in Nederland en België gezien.

Ze komen hier omdat in hun thuislanden nauwelijks nog voedsel te vinden is door dikke lagen sneeuw en ijs. Het zijn het grootste deel van het jaar carnivoren, maar in de winters eten ze vooral veel bessen en ander fruit. Zomers eten ze wormen, slakken en allerlei grondinsecten.

Vogels die als eerste bij ons arriveren proberen vaak een stukje territorium te verdedigen, later komende exemplaren moeten maar wat verder door vliegen. Meestal wordt zo'n territorium bewaakt vanaf een hoge boom, die ze als uitkijkpost en thuisbasis beschouwen.
Vreemd genoeg worden koperwieken, regelrechte voedselconcurrenten, wel gedoogd in hun nabijheid.

De Engelse benaming, al eeuwen oud, is Fieldfare, wat vrij te vertalen is als reiziger door het veld. Dit omdat kramsvogels constant bewegen zijn als ze voedsel zoeken. Ze komen van ver, maar blijven "reizen". Linnaeus beschreef deze vogels voor het eerst, in 1758.

Kramsvogels broeden in groepen in bomen. Ze maken van takjes een klein nestje waar gemiddeld 5 eitjes in worden gelegd. Alleen de pop broedt en al na 13 dagen borden, komen de jongen uit. De man zorgt voor voedsel voor de pop zolang zij zit te broeden en ook de bij het voeren van de jongen vervult hij zijn vaderlijke plicht uitstekend.
De jongen groeien dan ook snel, al na twee weken vliegen ze uit en nog eens twee weken later zijn ze al helemaal zelfstandig.

Om de kramsvogels in de winter wat te helpen, leg ook eens wat fruit op uw voertafel. Vooral wat overrijp fruit, appel is prima, wordt zeer gewaardeerd door deze fraaie wintergast. Ook in bessen van de vuurdoorn en lijsterbes zijn ze wel geïnteresseerd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.