allevogels


advertentieruimte

Geopelia humeralis

Kopernekduif - Geopelia humeralis - Bar-shouldered Dove

De Kopernekduif is een duif die zijn oorsprong vindt aan de Noord- en Oostkust van Australië, een zuidelijk deel van Papoea Nieuw Guinea en het Indonesische eiland Irian Jaya. Deze duif komt voor in dichte en vochtige bossen, ongewoon voor een Geopelia species. Hij wordt gezien op de akkers en weilanden in Australië, de kopernekduif heeft ook al enkele woonwijken ingenomen als woongebied.

De geslachtsnaam Geopelia is opgebouwd uit twee delen. De eerste, Geo-, staat voor grond. Het tweede deel, pelia, staat voor duif. De soortnaam humeralis slaat op schouders. Van het geslacht Geopelia kennen we nog een aantal duiven die gekweekt worden. De diamantduif (Geopelia cuneata), het vredesduifje (Geopelia placida), het zebraduifje (Geopelia stratia) en de timorduif (Geopelia maugei). Hiermee hebben we ook alle soorten gehad die binnen het geslacht Geopelia vallen.

Van de Kopernekduif kennen we naast de nominaatvorm, één ondersoort, de Geopelia humeralis gregalis. Deze komt voor in een zuidelijk deel van Papoea Nieuw Guinea en op het Indonesische eiland Irian Jaya. Deze ondersoort is over het algemeen iets kleiner en heeft een iets kortere snavel.

De Kopernekduif is met een lengte van 29 cm de grootste duif binnen het geslacht Geopelia en valt daarmee onder de middelgrote duiven. De kop van voren gezien is zachtgrijs. De kop van achter gezien en de nek zijn koperachtig bruin en glimmen wanneer er licht op valt. Hieraan heeft de duif ook zijn naam te danken. Verder is hij gelijk getekend en gekleurd als alle andere Geopelia's, op de diamantduif na. Met zijn mooie bruine rugdek en zwarte strepen is hij moeilijk waar te nemen op de bosgrond. De kopernekduif heeft een crèmekleurige buik en koraalrode poten.

Kopernekduiven komt men meestal tegen in paren of als klein groepje maar ook grotere groepen zijn tijdens het droge seizoen geen uitzondering. Zoals de wetenschappelijke naam doet vermoeden, is dit een duif die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt op de grond, waar hij ook al zijn voedsel vindt. Dat voedsel bestaat hoofdzakelijk uit graszaden maar ook kleine plantjes worden verorberd.
De kopernekduif is in tegenstelling tot de andere Geopelia species ook overdag erg actief.

Iedereen zal zich wel voor de geest kunnen halen hoe de diamantduif zijn balts uitvoert voor zijn duivinnetje. De kopernekduif heeft een gelijkmatige balts, zijn kop buigt hij echter niet zo diep als de diamantduif en de staart staat ook minder ver omhoog. Wanneer hij de staart spreidt, komt er nog een schoonheid van deze duif aan het licht. De bruine staartveren bezitten namelijk een witte punt waardoor het geheel met de uitgespreide staart er fantastisch uitziet.

In een lage boom of struik bouwt deze duif een bouwvallige nest. Er wordt ruim 2 weken op de 2 witte eieren gebroed. De kuikens vliegen na zo'n 3 weken uit, het kan ook net iets eerder zijn dan 3 weken.
Een mandje of kistje met een ruime opstaande rand kan worden aangeboden als nestgelegenheid.

Deze kopernekduif is geen algemene duif in de volière. Spijtig genoeg is deze duif niet veel gekweekt en het gevolg nu is dat de kopernekduif niet veel meer gezien wordt. Er zijn echter wel kwekers die het voor elkaar krijgen om de kopernekduif te kweken en zo de soort behouden in gevangenschap.

Als voedsel kan een zaadmengsel voor tropische vogels worden verstrekt gemengd met grovere zaden, bijvoortbeeld een zaadmengsel voor Agapornissen (zonder zonnebloempitten).
Grit dient bij alle zaadetende vogels aanwezig te zijn zo ook bij de zaadetende duiven, het is misschien beter om te schrijven: zeker ook bij de zaadetende duiven. Prachtvinken ontdoen het zaadje van het vlies. Zaadetende duiven doen dit niet en slikken de zaden in hun geheel door en hebben dus zeker grit nodig.

Tekst: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.