allevogels


advertentieruimte

Thalasseus maximus

Koningsstern - Thalasseus maximus - Royal Tern

De koningsstern is een van de 43 soorten sternen, ze vallen onder de familie Sternidae. Het geslacht Thalasseus omvat 6 soorten en de soort zelf heeft 2 ondersoorten, de maximus maximus en de maximus albididorsalis.
Wat apart is, is dat beide ondersoorten een heel eind bij elkaar vandaan leven. De maximus maximus leeft voor de oostkusten van Noord- Midden- en Zuid-Amerika, de albididorsalis komt alleen voor langs de westkust van Afrika. De laatste is ook een stukje kleiner, rond de 45 cm. De Amerikaanse koningssternen zijn gemiddeld 50 cm groot en hebben een spanwijdte van 125 cm.
De Nederlandse arts en natuurkenner Boddaert beschreef de soort als eerste, al in 1783.

Koningssternen leven alleen boven zout water, ze komen wel dichtbij stranden en havens, maar trekken zelden het binnenland in. Ze zijn verwant aan meeuwen en maken ook de bekende "meeuwengeluiden". Daarnaast echter kunnen ze ook melodieus fluiten, vooral in de broedtijd doen ze dat.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis die ze met snelle, korte duikvluchten uit het water halen. Ansjovis en jonge ombervisjes (Argyrosomus regius) vormen het hoofdbestanddeel van het menu, daarnaast eten ze garnalen, krabbetjes en insecten.

Het grootste deel van hun leven brengen koningssterns door boven zee, ze zoeken bijna voortdurend naar ondiepten waar de vis aan de oppervlak zwemt. Hierbij kunnen ze vele tientallen kilometers afleggen. Het zijn zeer behendige vliegers die veel gebruik maken van de thermiek die veroorzaakt wordt door verschillen in watertemperatuur. Ze vliegen meestal vrij laag, meestal alleen, soms met 2 of 3 en als er een flinke school ansjovis gevonden is in grote groepen.

In de broedtijd verspreiden de vogels zich over een groot deel van hun leefgebied, een deel trekt naar het zuiden, een deel naar het noorden. In Amerika leven de vogels dan grofweg tussen Texas en Maryland. De Afrikaanse vogels trekken tot in Spanje en zuidelijk zelfs tot in Nigeria.
Er vormen zich zo enorme broedkolonies van wel duizenden koppels. De broedgebieden bestaan uit strandjes op kleine eilanden en op zeer rustige kusten.

Elk koppel schraapt een simpel kuiltje in het zand, waarin 2 eieren gelegd worden. De incubatietijd varieert afhankelijk van de omgevingstemperatuur tussen de 24 en 30 dagen. Pasgeboren jongen blijven een week in het nestkuiltje, daarna verzamelen alle jongen zich in een zogenaamd crèche. De jongen worden door de ouders herkend door elk een eigen geluid, zo vindt een koningsstern zijn eigen jongen feilloos terug tussen duizenden wandelende kuikens.
De jongen groeien zeer snel en leren vliegen als ze net een maand oud zijn, het duurt echter dan nog 4 jaar voor ze helemaal volwassen en geslachtsrijp zijn.

In sommige broedgebieden broeden verschillende sternsoorten tegelijk in grote gemengde kolonies.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.