allevogels


advertentieruimte

Cosmopsarus regius

Koningsglansspreeuw - Cosmopsarus regius - Golden-breasted Starling

Koningsglansspreeuwen komen voor in grote delen van Afrika, ze leven daar in familiegroepen van rond de 10 tot 15 exemplaren in droge gebieden met doornige struiken. Ze zijn ook in hun thuislanden niet schuw, maar bij echte dreiging van gevaar schieten ze massaal de doornstruiken in en ze blijven dan heel stil zitten. Ondanks hun fraaie kleuren vallen ze dan ineens totaal niet meer op.

Deze grote spreeuw (rond de 30 cm) eet voornamelijk insecten en kleine reptielen, ook bessen worden af en toe gegeten. In gevangenschap gehouden is universeelvoer de basis. Dit kunt u aanvullen met tofubrokjes en allerlei voedselinsecten. Sommige vogels nemen nooit fruit, andere zijn er gek op. Gevarieerd aanbieden (diverse bessen, frambozen, banaan, mango) geeft de meeste kans op een volledig menu.

In het wild worden nesten vaak gebouwd door meerdere vogels, ook het voeren van de jongen gebeurt door verschillende soortgenoten.
Ondanks het feit dat dat Koningsglansspreeuwen dus koloniebroeders zijn, houdt u ze in gevangenschap de broedtijd het best per paar, of u moet echt heel veel ruimte hebben (tientallen meters). Voorafgaand aan het koppelen zijn er namelijk vaak felle (schijn)gevechten tussen vooral de mannen, dit kan er erg hard aan toegaan.

Deze vogels zijn holenbroeders, ze bekleden het hol van binnen met allerlei plantaardig materiaal. De pop legt meestal 4 eieren, soms 5. De pop broedt ook alleen, zo'n 14 dagen.

Tijdens het broeden bedelt de pop vaak op dezelfde manier als de jongen om voedsel, ze imiteert zelfs de geluiden van bedelende jongen. De meeste soortgenoten kunnen deze truc niet weerstaan en zo hoeft de pop zelf minder vaak van het nest af.

Na het broedseizoen ruien beide oudervogels, bij een goede conditie gaat dit razendsnel. Hoewel koningsglansspreeuwen aardig gewend zijn aan ons klimaat, moeten ze in de winter beslist beschutting hebben tegen de combinatie van kou en vocht, een licht verwarmde ruimte wordt aanbevolen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.