allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sarcoramphus papa Koningsgier

Koningsgier - Sarcoramphus papa - King Vulture

De koningsgier leeft in de regenwouden, in bergachtige gebieden en in beboste vlaktes in Midden- en Zuid-Amerika. Zijn leefgebied spreidt zich uit van Mexico tot Argentinië. Hij is gemiddeld 75 cm lang en zijn vleugels hebben een spanwijdte van maar liefst 2 meter. Opvallend is het aangroeisel bovenop de snavel. Dit is een felgekleurd stukje vlees, geen hoornachtig weefsel. Onderzoekers menen dat het een belangrijke rol speelt bij de partnervorming van deze grote gieren.

Koningsgieren zijn echte aaseters, ze doden maar zelden zelf een prooi. Als een van de weinige vogelsoorten gaan ze hierbij vooral op hun reukvermogen af. Ze hebben niet zulke scherpe ogen als veel andere roofvogels.

Met hun vlijmscherpe en sterke snavel zijn ze vaak de soort die een kadaver opent, waar kleinere soorten niet door de huid heen komen. Om die reden moeten ze vaak wachtende kleinere gieren en andere aaseters van zich af houden. Gieren eten het eerst de organen, de lever is bij alle roofvogels favoriet.

Koningsgieren kunnen rond de dertig jaar oud worden en er is geen uiterlijk verschil te zien tussen de geslachten. Ze leven meestal als koppel, soms in kleine groepen. Vliegen doen ze vooral op thermiek. Op zoek naar een kadaver kunnen ze dankzij het zeer grote draagvlak van de vleugels uren blijven zweven.

Als de vogels willen broeden, maken ze hoog in een boom een groot nest van takken. Per legsel is er meestal maar één ei, dat man en pop samen uitbroeden, zo'n 8 weken lang. Het jong wordt bijzonder vaak gevoerd en groeit dan ook snel. Toch blijft het vaak een heel jaar bij de ouders.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.