allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Syrmaticus reevesii

Koningsfazant - Syrmaticus reevesii - Reeves's Pheasant

De koningsfazant is een van de grootste fazanten, de haan meet maar liefst ruim twee meter. Dat komt vooral door de indrukwekkende staart, de hen is met 80 cm een stuk kleiner (korter vooral dus). De staart is nog langer dan die van de argusfazant. Gezegd wordt dat de staart van de haan per levensjaar zo'n 30 cm groeit. Deze fraaie fazanten leven in dichte bossen in en om gebergtes in China.
De vogel is vernoemd naar de Britse plant- en dierkudige John Reeves, die als eerste exemplaren naar Europa bracht, in 1831.

Er zijn geen ondersoorten bekend van de koningsfazant, al verschillen individuen soms wel behoorlijk van kleur. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door de voeding die de vogels opnemen in de verschillende leefgebieden. Grote groepen leven in oude eikenbossen met weinig licht op de grond, andere leven in gemengde bossen, naaldwouden en zelfs aan de randen van landbouwgebieden.

Koningsfazanten zijn echte omnivoren, alleseters. Ze eten zaden, granen, fruit, bladeren, knoppen en plantenwortels, maar ook insecten, wormen, slakken en kleine reptielen. Ze trekken in groepen door de bossen om de bosbodem af te zoeken naar eten. De leden van de groep houden contact met elkaar door verrassend melodieuze klanken.

In de broedtijd zoekt elke haan zijn eigen (kleine) territorium op, waar hij probeert een hen te lokken door zo mooi mogelijke geluiden te maken. Meestal koppelt zich een enkele hen aan een haan, af en toe 2 of 3. Na fraai baltsgedrag volgen er enkele paringen, daarna is de taak van de man alleen nog het gebied bewaken tegen indringers. De hennen verzorgen het hele broedproces verder. Ze maakt een kuiltje onder een struik of tussen hoog gras en legt per legsel gemiddeld 8 eieren. Ze broedt deze uit in 25 dagen en de jongen zijn nestvlieders, al binnen een paar uur wandelen ze achter de moeder aan. Deze voert ze met fijngemaakt voedsel en laat ze al heel snel ook zelf voedsel zoeken.

Koningsfazanten worden in het wild gemiddeld 20 jaar oud, waarmee meteen bewezen is dat het verhaal van 30 cm staartgroei per jaar niet helemaal correct kan zijn. :-)

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.