allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Fringilla montifringilla

Keep - Fringilla montifringilla - Brambling

De keep is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen (Fringillidae). Vooral in de winter is de keep in Nederland te zien, meestal als doortrekker, maar soms ook als wintergast. Hij trekt vaak samen op met met vinken, soms in grote groepen op plaatsen waar voldoende voedselaanbod is. Voor de keep houdt dit meestal in dat er voldoende beukennoten beschikbaar moeten zijn.

Kepen broeden normaliter in het noorden van Europa, heel soms blijven er kepen hier. In ons land broeden ze eind mei, begin juni. De pop legt 5 of 6 eieren die ze alleen bebroedt, ongeveer 14 dagen. Zodra de jongen uitkomen helpt de man wel als een prima vader, hij voert zowel de jongen als de pop.

Als voedsel in gevangenschap is een goed grof wildzangmengsel geschikt, maar het hoofdvoedsel van de keep blijft toch beukennootjes. Als u deze goed schoon en droog(!) invriest, kunt u deze het hele jaar voeren.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde kepen houden is niet toegestaan en strafbaar.
De in Nederland verplichte ringmaat voor de keep is 2,7 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.