allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Nestor notabilis

Kea - Nestor notabilis - Kea

De kea vormt met nog enkele soorten een heel aparte groep vogels, de Strigopidae. Het zijn geen papegaaien en geen lories, ze zitten er net tussenin. De aanname is dat ze miljoenen jaren geleden ontstaan zijn uit een soort die zich afscheidde van de andere papegaaiachtigen (Psittacidae). Er ontstond een aparte familie, met toen 5 soorten in 2 geslachten waarvan er nu nog drie soorten in leven zijn; de kea (Nestor notabilis), de kaka (Nestor meridionalis) en de kakapo (Strigops habroptila).

De kea leeft in Nieuw-Zeeland en is voor het eerst beschreven door de ornitholoog John Gould in 1856. De naam notabilis is vrij te vertalen als "opmerkelijk, bijzonder" en het meest bijzondere is misschien wel de feloranje onderkant van de vleugels, dat verwachtte hij niet bij een dier met zulke kleuren op de rest van het lichaam.

De natuurlijke habitat bestaat uit bossen op en in de buurt van heuvels en bergen. Kea's zijn forse en stevige vogels, ze zijn rond de 45 cm groot en wegen ruim een kilo. Het zal niemand dan ook verbazen dat ze veel liever lopen en klauteren dan vliegen. Door hun hoge gewicht kost vliegen in verhouding erg veel energie. Het zijn ook sociale dieren, ze leven meestal in groepen van 10 tot 20 exemplaren.

Het voedsel van de kea is zeer afwijkend van alle andere papegaaiensoorten. Als hoofdvoedsel eet hij namelijk vis en vlees, terwijl het toch geen roofvogel is. Hij vangt wel eens een vis in een ondiepe poel en er zijn gevallen gemeld waarbij kea's schapen aanvielen, ze scheurden de huid stuk en aten het onderhuidse vet op, maar het dierlijk deel van het menu bestaat toch vooral uit aas. Hij steelt van roofdieren en het is tevens een echte opruimer.Omdat de kea ook een beetje een lori-achtige is, eet hij ook nectar en bloemen en als "halve papegaai" lust hij ook graag planten, noten en fruit.
Tegenwoordig zijn kea's vooral bekend op picknickplaatsen waar ze toeristen op slinkse wijze voedsel afhandig maken en als afvaleters in dorpen en steden.

Broeden doen kea's in de bergen. Meestal onder overhangende rotsen maken ze een horizontale tunnel die wel 5 meter lang kan zijn. Aan het eind maken ze met mos, bladeren en takken een heus aangekleed nest, weer iets dat hen van de "gewone" papegaaien onderscheidt.
Een enkele man bevrucht vaak meerdere poppen, elke pop legt per legsel gemiddeld 3 eieren. Ze broedt deze zelf uit in krap 3 weken en ook het voeren van de jongen moet ze voornamelijk alleen doen. Misschien onder andere daarom duurt het vrij lang voor de jongen de nesttunnel uitkomen, vaak wel 2 maanden. De jongen hebben de eerste 2 jaar gele oogringen en ook de poten blijven nog heel lang gelig.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.