allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Corvus monedula

Kauw - Corvus monedula - Jackdaw

De kauw is voor velen een bekende vogel, hij leeft dicht bij de mens en werd in het verleden zelfs als huisdier gehouden.

Het verspreidingsgebied is vrij groot, kauwen leven in bijna heel Europa van het noorden tot het zuiden. Ze worden ook waargenomen in het noorden van Afrika en in het westen van Azië.

De kauw kent 3 ondersoorten, de soort die bij ons het meeste voorkomt is de West- en Midden-Europese soort. Dit is een ondersoort van de noordse kauw. De ondersoorten zijn:

  • Noordse of Scandinavisch kauw (Corvus monedula monedula)
  • Russische kauw (Corvus monedula soemmerringii)
  • West- en Midden Europese kauw (Corvus monedula spermologus)

Het voedsel van een kauw bestond oorspronkelijk uit zaden, fruit en ongewervelde dieren als insecten, maar als echte cultuurvolger eet hij helaas ook afval van de mens, vooral brood, patat, vlees- en visresten. Daarnaast staan ook granen op het menu.

Broeden doen deze vogels in holtes, voornamelijk in bomen en schoorstenen. Er worden ongeveer 5 eieren gelegd die 16-17 dagen bebroed worden. Na het uitkomen van de jongen duurt het nog 30 dagen voordat het eerste jong het nest verlaat. Het nest zelf wordt gebouwd van takjes, waarna het wordt afgewerkt met gras, haar en klei. Er zijn zelfs vodden en papier aangetroffen in een nest.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.