allevogels


advertentieruimte

Ptilinopus pulchellus

Karmijnkapvruchtenduif of Temmincks Jufferduif - Ptilinopus pulchellus - Beautiful Fruit-dove

De Karmijnkapvruchtenduif wordt ook Temmincks Jufferduif genoemd en is een kleine tropische duif van rond de 20 cm die voorkomt op enkele eilanden in het oosten van Azië. Er is geen uiterlijk verschil tussen de doffer en de duivin.

Deze vruchtenduifjes zijn absoluut monogaam, ze vormen meestal een koppel voor het leven. Het best is een goed klikkend koppel niet samen te houden met soortgenoten, met andere vogels kan wel.

Karmijnkapvruchtenduiven eten, zoals de naam al doet vermoeden, eigenlijk voornamelijk fruit. In gevangenschap kunt u ze voeren met stukjes appels, peer, kiwi, mango, gewelde rozijnen, bessen, fruitpaté en wat universeelvoer. Opvallend is dat deze kleine duifjes flinke stukken fruit kunnen inslikken, het hoeft niet echt superfijn gesneden te zijn.

Een verschil met zaadetende duiven is de voortplanting. Waar andere duiven altijd legsels van twee eieren hebben, legt de vruchtenduif er maar één per ronde. Zowel de doffer als de duivin broeden, ongeveer 16 dagen.
Als het jong goed gevoerd wordt, kan het al na 10 dagen uitvliegen. Het is dan nog wel echt een miniatuuruitgave van de ouders, echt onvoorstelbaar klein.
De oudervogels blijven het jong constant in de gaten houden en beschermen en ze voeren het nog zo'n vier weken. Daarna hoort het jong zelfstandig te kunnen eten, al gaat het bedelen nog wel even door.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.