allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Necrosyrtes monachus

Kapgier - Necrosyrtes monachus - Hooded Vulture

De kapgier is een bewoner van grasachtige savannes tot half-woestijnen en bosgebieden tot op hoogtes van 3000 meter. Hij komt ook voor in bewoonde gebieden in het oosten en westen van Afrika, ten zuiden van de Sahara. Doordat hij niet bang is voor de mens komt hij zelfs voor in het leefgebied van de mens. De kapgier behoort tot de "oude wereld gieren" en is binnen die groep een van de kleinere soorten.

De kapgier is niet echt een sterke vogel. Hij is niet in staat om zelf karkassen open te rijten en moet hij leven van de resten die de grotere gieren achterlaten. Met zijn smalle snavel kan hij wel goed tussen de botten komen, zodat hij toch nog redelijk wat vlees kan bemachtigen. Een ander deel van zijn voedsel vindt hij in de gebieden waar de mens woont, hier scharrelt hij veel tussen het afval op zoek naar vleesresten. Dan nog het meest vreemde van de kapgier; hij eet zowel menselijke als dierlijk uitwerpselen. Dit doet hij om voedingsstoffen binnen te krijgen die ontbreken in het overige voedsel.

Het nest wordt vaak gebouwd in een boom, maar er wordt ook vaak een oud nest gebruikt, dat met haren en bladeren een beetje wordt opgeknapt. Hierin wordt 1 ei gelegd dat zowel door de man als door het wijf wordt bebroed. De broedtijd bedraagt ongeveer 45 dagen, waarna hoofdzakelijk de man gaat zorgen voor het voedsel voor zowel het jong als voor het wijf. Het wijf blijft wel in de buurt van het nest, daar het jong nog erg kwetsbaar is in het begin. Na ongeveer 4 maanden begint het jong met vliegen en weer een maand later verlaat het jong het ouderlijk nest om daar niet meer naar terug te keren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.