allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Paradoxornis webbianus

Kaneelmees of bruine diksnavelmees - Paradoxornis webbianus - Vinous-throated Parrotbill

De kaneel- of bruine diksnavelmees is, ofschoon zijn naam anders doet vermoeden, geen familie van de mezen, maar valt binnen de groep Timalia's. Hij komt voor in ruige vlakten met bamboe en grassen in Centraal- en Zuid-Azië.

Kaneelmeesjes zijn kleine actieve vogeltjes, ze leven buiten het broedseizoen in grote zwermen. In de volière kan schijn echter bedriegen, ze zijn niet bepaald lief voor soortgenoten zodra de broedtijd begint. Ook andere, zelfs grotere vogels worden dan soms aangevallen. Echte kleine rakkers zijn het dan.

Per koppel in een volière of ruime kweekvlucht echter, kunnen ze een lust voor het oog zijn. Er is geen uiterlijk verschil waar te nemen tussen man en pop, DNA-onderzoek kan uitkomst bieden. Het zijn insecteneters en dus echte jagertjes. Behalve dat zijn ze ook nog eens bijzonder behendig, ze buitelen tussen takken en takjes door zonder er ooit een onbedoeld te raken.
In gevangenschap voert u ze het best met veel verschillende soorten levend voer, o.a. buffalowormen, meelwormen, wasmotlarven en krekels.

Kaneelmeesjes maken een nest van zo'n 12 cm doorsnee en 7 centimeter hoog, dat ze vaak ophangen in hoge grassen of bamboe. De buitenkant van het nest wordt heel secuur in elkaar gevlochten van droge grassprieten en repen bamboeblad. de binnenkant bekleden ze net zo zorgvuldig maar dan met vers gras en ander fijn materiaal.
Diverse onderzoekers melden dat ze onder de indruk zijn van de kwaliteit van het bouwsel, het is echt perfect afgewerkt en zeer stevig.

Kaneelmezen die eenmaal aan de nestbouw beginnen zijn bijzonder agressief, ze kunnen heel hard bijten, volgens een ervaringsdeskundige zo hard als een papegaai zelfs. Ook veel grotere vogels worden dan verjaagd of aangevallen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.