allevogels


advertentieruimte

Kanarie

Kanarie - Serinus canarius domestica - Canary

De kanarie is van oorsprong een Europese vogel die vooral in het zuidelijk deel voorkomt. Een misverstand waar ook wij intrapten, is dat de Canarische Eilanden hun naam danken aan de kanarie. Het is bijna zeker andersom. Wij ontvingen onderstaande correctie, waarvoor dank!
Dat de Canarische Eilanden hun naam aan deze vogel te danken hebben is onjuist. De Canarische Eilanden hebben hun naam te danken aan de honden (Canis in het latijns) die daar (blijkbaar) veel rondliepen. Vrij vertaald werden de eilanden toen de Canarische eilanden genoemd en waarschijnlijk komt daar de naam kanarie vandaan.

De kanarie zoals we die tegenwoordig kennen, is eigenlijk een kweekproduct van de mens en stamt af van de Europese kanarie (Serinus serinus) die nog steeds in het wild voorkomt.
Vogelliefhebbers hebben door gerichte kweek en strenge selectie in de loop der jaren de kanarie gevormd en verdeeld in een paar groepen:

  • de zangkanaries
  • de kleurkanaries
  • de vorm- en postuurkanaries
In de kleurkanariekweek is door kruising met de kapoetsensijs rood in de kanarie gekweekt.

De kanarie wordt wereldwijd veelvuldig gekweekt, hij staat zelfs aan de basis van de meeste vogelclubs, -bonden en -organisaties. Het is een vogel die niet al te moeilijk te kweken is, hij stelt geen hoge eisen aan de verzorging en is over het algemeen erg sterk.

Het meest bekend is de kanarie als zangvogel voor in de huiskamer. De mannetjes kunnen erg fraai zingen en dat laten ze graag horen als ze een beetje goed verzorgd worden. Maar al te bekend is het feit dat ze proberen boven elke vorm van geluid uit te komen, de stofzuiger is daarbij vaak favoriet om te overstemmen.

Ook in de binnen- of buitenvolière zijn kanaries prima te houden. Ze zijn vreedzaam tegenover andere vogelsoorten, ook tegen hele kleine. Met de juiste voorbereiding (gewenning vooral) zijn kanaries ook gerust het hele jaar buiten te houden, een beschutte, droge en tochtvrije slaapplaats is voldoende.

Een goed mengsel kanariezaad, wat grit, sepia en maagkiezel en stukjes rauwe groenten en fruit houden de kanarie in uitstekende conditie. Daarnaast natuurlijk dagelijks vers drinkwater en regelmatig een badje. Door te badderen houden ook kanaries hun verenpak op orde.

Voor de verschillende soorten kanaries zijn speciaalclubs opgericht, op onze pagina met links vindt u de websites van die clubs.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.