allevogels


advertentieruimte

Gymnoderus foetidus

Kaalnekvruchtenkraai - Gymnoderus foetidus - Bare-necked Fruitcrow

De kaalnekvruchtenkraai is één van de 64 soorten Cotinga's (Cotingidae), een grote groep Zuid-Amerikaanse vogels die enorm verschillen in uiterlijk. De vogel is voor het eerst beschreven door Linnaeus in 1758. Binnen de cotinga;s zijn 4 soorten fruitkraaien in 4 geslachten bekend, alle monotypisch. Dit zijn:

  • kaalnekvruchtenkraai (Gymnoderus foetidus)
  • karmozijnvruchtenkraai (Haematoderus militaris)
  • purperkeelvruchtenkraai (Querula purpurata)
  • roodkraagvruchtenkraai (Pyroderus scutatus)

Onze kaalnek leeft in regenwouden rond meren en rivieren, van Venezuela en Ecuador, tot Peru en Brazilië.
Bijna altijd wordt deze fraaie vogel gezien in gezelschap van 10 of meer soortgenoten.
Deze vruchtenkraai is rond de 35 cm groot, alleen de man heeft de fraaie felblauwe lellen en grijswitte vleugels, de pop is vooral blauwzwart en de lellen zijn veel kleiner en nauwelijks gekleurd.

Zoals de naam al doet vermoeden, eten deze vogels vooral vruchten. In groepen trekken ze door de wouden op zoek naar rijpe vruchten. Daarnaast eten ze ook grote insecten, vooral sprinkhanen en libellen. Ze vangen de insecten in de vlucht maar ook wel in de bomen en struiken. Als enige soort cotinga gebruiken kaalnekvruchtenkraaien ook hun poten bij het vangen van prooien en ook rennen ze over takken achter prooien aan.

Kaalnekvruchtenkraaien brengen normaal slechts een enkel legsel per jaar voort, dat dan ook nog uit slechts één ei bestaat. Van mossen en zwammen bouwen de vogels een in verhouding met hun eigen formaat erg klein komvormig nestje. Alleen de pop broedt en als ze op het nest zit, zakt ze er diep overheen, het lijkt haast of ze het hele nest warm houdt in plaats van alleen een enkel ei. Het jong kruipt na 25 dagen uit het ei en wordt ook door alleen de pop grootgebracht. De man blijft wel in de buurt en voert soms de pop insecten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.