allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sarcops calvus

Kaalkopspreeuw - Sarcops calvus - Bald Starling

De kaalkopspreeuw wordt ook wel Filipijnse coleto genoemd. Als eerste dierentuin in Nederland heeft Avifauna eind 2012 twee exemplaren aangeschaft, daar zijn ook de foto's op deze pagina's gemaakt, met dank aan een van de verzorgers.
Kaalkopspreeuwen leven dus op de Filipijnen. Ze zijn tussen de 26 en 28 cm groot en het meest opvallend is natuurlijk de onbevederde huid op de kop. Deze is dan ook nog eens bedekt met een roze wasachtig laagje.

De rug van deze spreeuwen varieert van geheel zwart via bruinzwart tot zilvergrijs. Lange tijd is gedacht dat de kleur varieerde per seizoen, maar nadere studie door E. Thomas Gilliard heeft aangetoond dat de kleur vooral afhangt van de plaats waar de dieren leven, dus puur geografisch gebonden is. Dit heeft geleid tot een indeling in drie ondersoorten. Ook zijn er duidelijke verschillen in grootte tussen de diverse ondersoorten en zelfs de lengte van de snavel en vleugels varieert.
Er worden nu de volgende soorten erkend:

  • De nominaatvorm Sarcops calvus calvus, deze komt voor op de noordelijke Filipijnse eilanden en is beschreven door Linnaeus, al in 1766.
  • Sarcops calvus melanonotus (beschreven door Ogilvie-Grant in 1906) is de ondersoort met het meest donkere rugdek. Deze leeft op de eilanden Mindanao, Cebu, Panay, Negros, Bohol, Samar en Ticao.
  • Sarcops calvus lowii (in 1877 beschreven door Sharpe), deze is grijzer, ook op de borst en flanken en leeft in de Sulu Archipel, een eilandengroep in het zuidwesten van de Filipijnen.
  • Het leefgebied van de kaalkopspreeuw bestaat uit dichte tropische bossen maar ze komen ook vaak voor aan de randen daarvan en zelfs op open vlaktes. Als er maar een paar bomen staan, lijkt het al goed. Het zijn niet altijd sociale vogels, sommige exemplaren leven solitair, andere leven in paren of in kleine groepjes.

    Het voedsel bestaat uit vruchten en insecten en dan vooral larven van allerlei grote kevers. Vruchten eten ze het liefst hoog in de bomen, de insectenlarven zoeken ze vooral tussen schors en op de grond onder bladeren en ander plantaardig afval. Ook eten de vogels regelmatig stuifmeel en nectar.

    In het wild broeden de vogels als het bij ons zomer is, in de Filipijnen is het dan regentijd. Het is er dan zeer warm en de luchtvochtigheid is soms extreem hoog.
    Kaalkopspreeuwen broeden in holen, meestal in rottende bomen. Een legsel bestaat gewoonlijk uit 3 eieren. Over het broeden en opvoeden van de jongen is ons helaas niets bekend.

    Terug naar boven


    Copyright Allevogels.nl
    Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.