allevogels


advertentieruimte

Charmosyna josephinae

Josephinelori - Charmosyna josephinae - Josephine's Lory

Binnen de lori's is er een verdeling die vergelijkbaar is met de verdeling tussen parkieten en papegaaien, namelijk lori's en lorikeets. De soorten met korte staarten zijn lori's, die met lange staarten lorikeets. De hele groep is sterk verwant aan hangparkieten, vijgparkieten en verrassend, ook aan de grasparkiet. Lori's hebben één gezamenlijk kenmerk, een borsteltong waarmee ze hun belangrijkste voedsel kunnen oplikken.

De Josephinelori is 25 cm groot en één van de ruim 50 beschreven soorten lori's. Hij is beschreven in 1873 door de Duitser Friedrich Hermann Otto Finsch. Hij vond de vogel op Nieuw-Guinea. Tegenwoordig zijn er drie ondersoorten beschreven:

  • Charmosyna josephinae josephinae, die voorkomt rond het Vogekopgebergte en het sneeuwgebergte op Irian Jaya
  • Charmosyna josephinae cycloporum, leeft op en om de Cyclops bergen op Irian Jaya
  • Charmosyna josephinae sepikiana, leeft in bergachtige gebieden en kloven op Papoea Nieuw Guinea
Er schijnen wat kleurverschillen te zijn tussen de diverse ondersoorten, maar helemaal duidelijk zijn die niet. Alleen DNA-onderzoek kan duidelijkheid geven.

De Josephinelori behoort tot het geslacht Charmosyna, bij een aantal soorten in dit geslacht is er verschil te zien tussen man en pop (seksueel dimorfisme). Dit onderscheidt hen van de andere geslachten waarbij geen uiterlijk verschil te zien is. Bij de Veelstrepenlori (Charmosyna multistriata) en de Meeki's lori (Charmosyna meeki) zijn man en pop qua kleur gelijk.
Bij de Josephinelori hebben mannen een rode stuit, poppen een groene of gele.
Nog een verschil, alle soorten binnen dit geslacht hebben een langere tong dan de andere lori's.

Het leefgebied van deze fraaie lori bestaat uit dichte bossen op berghelling, de randen van deze wouden en rivierlopen. Soms leven ze ook op open vlaktes grenzend aan begroeiing. Ze komen voor tot op hoogtes van meer dan 2000 meter.
Josephinelori's voeden zich met nectar, pollen, bloemen en zacht fruit. Ze trekken in paren of in kleine groepen door het bos en volgen de bloeitijd van de diverse soorten voedselbomen en klimplanten.

In de broedtijd zoekt elk koppel een geschikte nestholte. Dat kan in een boom zijn maar veel vaker gebruiken ze een ruimte onder overhangende rotsen. De pop legt 2 witte eieren die na 28 dagen uitkomen. Beide ouders voeren de jongen en deze vliegen uit als ze rond de 60 dagen oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.