allevogels


advertentieruimte

Japanse nachtegaal

Japanse nachtegaal - Leiothrix lutea - Red-billed Leiothrix

De Japanse nachtegaal zou eigenlijk beter Chinese nachtegaal heten, zijn verspreidingsgebied ligt rond de Himalaya en strekt zich zelfs uit tot Thailand. Het is een echte bosbewoner, die ook op flinke hoogtes wordt waargenomen. Nachtegalen leven daar meestal paarsgewijs, waarbij de zang van de man het territorium afbakent.

Japanse nachtegalen voeden zich met allerlei soorten fruit en insecten, in koude tijden eten ze ook verschillende zaden en knoppen. In gevangenschap wordt vaak universeelvoer gecombineerd met vruchtenpaté, met als aanvulling vers fruit, meelwormen en andere insectenlarven. Bekend is dat ze dol zijn op spinnen, dus voor wie durft.... :-)

De Japanse nachtegaal staat bekend als een geweldige zangvogel, hij is jarenlang zelfs voornamelijk voor de zang als eenling gehouden. Momenteel wordt er door heel wat serieuze liefhebbers ook mee gekweekt. De vogels worden dan per paar gehuisvest, meestal in kweekvluchten met beplanting.

Japanse nachtegalen bouwen het liefst een vrijstaand nest, maar om een of andere reden zijn ze daar niet zo goed in. Maar al te vaak gaan eieren verloren omdat het nest te gammel is. Een beetje hulp is dan welkom, bijvoorbeeld door een draadkorfje in een struik vast te zetten of het bestaande bouwsel met ijzerdraadjes te ondersteunen.

Als het nest klaar is en goedgekeurd, legt de pop er (meestal) drie gevlekte groenblauwe eieren in, die al na ongeveer 13 dagen broeden kunnen uitkomen.
Dan begint de moeilijkste fase van de kweek; de juiste voeding aanbieden blijkt nog steeds erg lastig.

Bij de Speciaalclub Insecten- en Vruchtenetende Vogels kunt u meer informatie vinden over de kweek en met name de voeding in die periode (kijk bij "links").

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.