allevogels


advertentieruimte

Japanse meeuw

Japanse meeuw - Lonchura Domestica - Society Finch or Bengalese

De Japanse meeuw is een vogel die van oorsprong niet in het wild voorkomt. Hij is het resultaat van kruisen van waarschijnlijk de volgende soorten; Lonchura striata acuticauda en Lonchura striata swinhoei. Het kan zijn dat er nog meer soorten gebruikt zijn, maar dat is niet zeker.

De Japanse meeuw kent zijn oorsprong in China zo rond 1700. Daarna is hij door de Japanners doorgekweekt tot de meeuwtjes zoals wij die nu kennen. Rond 1870 is de soort via Duitsland in Europa terecht gekomen waarna hij ook is doorgevoerd naar andere continenten

De eerste vogels die in Europa aankwamen, waren bonte exemplaren. Door het inkweken van witkop- en zwartkopnonnen en een goed selectiebeleid op kleur zijn de nu aanwezige Japanse meeuwen niet meer te vergelijken met de vogels van toen.

Rond 1960 begonnen Japanse meeuwen ook in Nederland populair te worden. De populariteit van de Japanse meeuw resulteerde in 1975 in de oprichting van een speciaalclub voor Japanse meeuwen, de Japanse Meeuwen Club (JMC). Medio jaren negentig zijn de Lonchura's ook toegevoegd aan deze club en sindsdien heet de JMC, speciaalclub voor Japanse meeuwen en overige Lonchura's.

De vogels leven op een tropisch zaadmengsel, trosgierst en onkruidzaad. In het kweekseizoen dient dit aangevuld te worden met eivoer, meelwormen en pinky's

Veel meer informatie vindt u op de site van de JMC, Klik hier om die site te bezoeken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.