allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Jabiru mycteria

Jabiroe - Jabiru mycteria - Jabiru

De Jabiroe, ook wel reuzenooievaar genoemd, heeft een groot verspreidingsgebied, van Mexico tot Argentinië. Het meest komt hij voor in Brazilië en Paraguay. De Jabiroe is de grootst vliegende vogel van Midden- en Zuid-Amerika. Hij wordt tot 140 cm lang, heeft een spanwijdte van 280 cm en weegt rond de 8 kilo. De man is wat forser nog dan de pop.
Deze grote vogel is monotypisch, hij is enig in zijn soort. De naam komt uit de taal van een lokale stam en betekent diknek.

Het voedsel van deze vogel bestaat voor een groot gedeelte uit vis en weekdieren, maar hij eet ook kleine zoogdieren en reptielen.

Het nest wordt gebouwd in een hoge boom, door zowel de man als de pop. Het nest wordt meerdere jaren gebruikt en elk jaar wat uitgebreid. Succesvolle nesten kunnen wel drie meter in doorsnee zijn. De locatie van het nest is vaak in de buurt van soortgenoten, maar wordt ook aangetroffen in de nabijheid van andere vogelsoorten. In het nest worden 2 tot 5 eieren gelegd. De eieren worden door zowel de man als de pop bebroed. Na ongeveer 30 dagen kruipen de jongen uit het ei.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.