allevogels


advertentieruimte

Irenabuulbuul Irena puella

Irenabuulbuul - Irena puella - Asian Fairy-bleubird

De Irena puella, met als Nederlandse namen Irena Buulbuul en Indische blauwrug is eigenlijk geen buulbuul maar een bladvogel. Deze schitterende blauwe vogel komt voor in meerdere landen in Zuid-Azië. Het zijn zeer sociale vogels, in flinke groepen trekken ze door de regenwouden waar ze bijna altijd te vinden zijn in de toppen van het oerwoud.

Er zijn verschillende ondersoorten beschreven:

  • Irena puella puella (de nominaatvorm dus)
  • Irena puella andamanica
  • Irena puella malayensis
  • Irena puella will crinigera
  • Irena puella turcosa
  • Irena puella tweeddalei

Bij volwassen vogels is het geslachtsverschil heel duidelijk, alleen de man heeft de felle, bijna reflecterend blauwe veervelden. De pop heeft een meer effen lichaamskleur die tussen blauw en groen in zit. De grootte ligt rond de 28 cm. Zowel man als pop kunnen wat fraaie fluittonen laten horen, hoewel het niet echt zang te noemen is.

Iraenabuulbuuls eten voornamelijk fruit, bloemen, nectar en stuifmeel, maar af en toe nemen ze ook insecten op. Vooral rupsen en andere zachte insectenlarven worden goed gegeten.

In het broedseizoen laat de man fraai baltsgedrag zien. Met trillende staart en vleugels laat hij zeer een apart gefluit horen. Als de aandacht van een pop is vastgelegd, vliegt hij onder de pop door en met een sierlijke boog landt hij naast haar. Als de pop voldoende onder de indruk is, volgt de paring.

Van zeer fijn plataardig materiaal maken man en pop samen een nestkommetje, dat in verhouding met de forse vogels zelf, verbazend klein is. De pop legt daar twee eitjes in, die ze zelf 14 dagen bebroedt. Zolang de pop broedt, blijft de man in de buurt en zingt (voor zijn doen) bijzonder vaak. De jongen worden zeer goed gevoerd, de eerste week met voornamelijk dierlijk voedsel.

In gevangenschap is universeelvoer, gemengd met vruchtenpaté een goed basisvoer, het dient echter beslist aangevuld te worden met allerlei soorten zacht fruit. Witte meelwormen, buffalowormpjes en wasmotlarven kunnen voor het noodzakelijke bestanddeel aan dierlijke eiwitten zorgen. Sommige irenabuulbuuls zijn werkelijk verzot op krekels. Het is een geweldig mooi gezicht de vogels achter dergelijke prooien te zien aanjagen.

Met veel afwisseling in voeding, veel beschutting in de vorm van beplanting en voldoende ruimte kunt u echt jarenlang genieten van deze schoonheden. Geef ze vaak badwater en indien mogelijk, de kans om ook in de zon te zitten. Bij de juiste lichtinval zal vooral de rugkleur van de man u zeker bekoren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.