allevogels


advertentieruimte

Erythrura prasina

Indische Nonpareil - Erythrura prasina - Pin-tailed Parrot Finch

De Indische Nonpareil komt in twee versies voor (de geelbuik en de roodbuik) in grote delen van het zuiden van Azië. Hij heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Hij leeft in regenwouden, beboste heuvels maar ook in dicht begroeid laagland. Deze nonpareils zijn zelfs gesignaleerd op hoge bergen, soms zelfs voorbij de boomgrens. Je zou denken dat we dus met een sterke, zich makkelijk aanpassende vogel te maken hebben. In gevangenschap blijkt dat echter tot wat moeilijker te liggen. Vroeger werden ze royaal ingevoerd, maar slechts weinig liefhebbers bleken in staat ze lang in leven te houden, laat staan ermee te kweken.

In het wild leefde de Indische Nonpareil oorspronkelijk van gras- en bamboezaden, maar met de komst van de mens heeft hij zich voornamelijk toegelegd op rijst. In gevangenschap worden nu goede resultaten bereikt met gepelde en ongepeld rijst, haver, gekiemde zaden, universeelvoer en vruchten. Ook meelwormen worden graag gegeten.

Deze forse vogels (rond de 16-17 cm) zijn sociaal en erg beweeglijk, een zeer ruime kooi of volière is daarom noodzakelijk. Beplanting wordt zeer gewaardeerd, speciaal bamboe en dichte struiken, buxus is een prima plant hiervoor. Ook grassen worden bezocht op zoek naar zaden, dus regelmatig wat verse bloeiende graspollen of bundels geplukt gras verstrekken is nuttig.

Datzelfde gras, maar ook hooi, slierten bamboeblad en allerlei fijn materiaal wordt gebruikt voor de nestbouw. Man en pop bouwen samen het nest, dit kan in een struik zijn, maar ook halfopen nestkasten of tralienesten worden geaccepteerd. Ze gebruiken erg veel nestmateriaal, dus verstrek dit royaal.

Als het nest klaar is, legt de pop 4 of 5 eitjes die door beide ouders 14 dagen bebroed worden. De jongen blijven meestal nog 3 weken in het nest, maar let op; de oudervogels gaan er soms al erg snel van af, ook 's nachts. Bijverwarmen van het nest of de vogelruimte is dan noodzakelijk.

De aanbevolen ringmaat is 2,7 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.