allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Larosterna inca

Incastern - Larosterna inca - Inca Tern

De Incastern is een van de 43 leden van de familie sterns (Sternidae) die bestaat uit meerdere geslachten. Sterns zijn verwant aan meeuwen, ze zijn over het algemeen wat lichter gebouwd en ze hebben langere snavels en langere staarten.
Bij een Incastern zou je bovendien alleen al door de kleur niet zo snel aan meeuwen denken, de hoofdkleur is blauwgrijs, waar veel meeuwen vooral wit zijn.

Incasterns zijn rond de 40 cm groot en het meest opvallend aan ze is de felwitte "snor". Deze snor, die bestaat uit veren, zegt iets over de conditie van de vogel, is hij fel wit en stevig, dan is de vogel in prima conditie. Dit in combinatie met de witte wangvlek en de felrode snavel, maakt ze tot een bijzondere verschijning. Ze komen voor in Chili en Peru, aan de kust van Zuid-Amerika en altijd aan zee, om precies te zijn aan de Humbold current, een koude zeestroming met wat minder zout water. Daar leven enorme scholen ansjovis en sardines.

Incasterns leven vaak in grote groepen op rotswanden en het zijn uitstekende vliegers die grote afstanden kunnen afleggen. Ze hebben wel zwemvliezen tussen de tenen maar het zijn niet echt goed zwemmers, de poten zijn daar iets te smal voor.

Het voedsel van deze fraaie vogels bestaat hoofdzakelijk uit vis, schaal- en schelpdieren. Vis vangen ze door duikvluchten uit te voeren en de vis uit het water te plukken. Op stranden en rotsen vangen en eten ze ook weekdieren.
Grote groepen Incasterns jagen vaak in de buurt van zeeleeuwen, als die op jacht gaan en eten, wordt er veel "gemorst", een gemakkelijke hap voor de vogels.

In de broedtijd baltsen de incasterns op indrukwekkende wijze. De man vliegt een vrouwtje achterna terwijl ze samen eerst honderden meter gestegen zijn. Ook geeft de man vis aan haar om haar te overtuigen. Ingewikkelde duikvluchten, scherpe bochten en uitwijkmanoeuvres maken het spel compleet.
Zo kan het vrouwtje beoordelen of haar partner een goed jager zal zijn en of hij sterk en gezond is. Als ze hem eenmaal accepteert, volgt er op de grond nog een uitgebreide dans, met buigen en draaien. Het mooist is de pirouette waarbij de man zijn staart omhoog houdt.

Het koppel bouwt samen een nest in een holte of onder een overhangende rots en een goedgekeurd nest wordt vaak jaren achtereen door hetzelfde koppel gebruikt. De hen legt 2 of 3 eieren die het koppel om de beurt bebroedt. De incubatietijd is rond de 29 dagen. De jongen kunnen na een paar dagen lopen en zwemmen, maar vliegen pas echt uit als ze zo'n 50 dagen oud zijn. Ze zijn dan wel al even groot als de ouders, maar veel soberder van kleur. De poten en snavel zijn nog zwart en de witte snor is vaalgrijs. Ook hebben ze een vleugeltekening, iets wat oudere vogels niet meer hebben.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.