allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sula Variegata

Humboldtgent - Sula Variegata - Peruvian Booby

De humboldtgent leeft langs de kuststreek van Noord Peru tot centraal Chili. Vogels die niet broeden, trekken zelfs door tot aan Zuid-West Ecuador.

Broeden doen deze vogels meestal op kale dorre eilandjes langs de kust van Chili of op open vlakke gronden in Peru. Het broedseizoen bestrijkt het gehele jaar, maar heeft zijn hoogtepunt in de periode september tot maart als het in dat gebied voorjaar en zomer is. Het nest wordt gemaakt van de uitwerpselen van andere dieren, guano genaamd.
Deze guano wordt gevormd tot een mooi kommetje waarin tussen de 1 en 4 eieren worden gelegd. De eieren worden door beide ouders gedurende 4 tot 5 weken bebroed. Nadat de jongen zijn uitgekomen, duurt het nog ongeveer 3 maanden voordat ze zelfstandig zijn. Mocht het voedselaanbod rijkelijk zijn, dan zullen de ouders proberen om nog een legsel groot te brengen.

Het voedsel bestaat, zoals je bij een gentensoort mag verwachten, volledig uit vis. Het hoofdgerecht is Anchoveta (Engraulis ringens), maar bij gebrek aan deze vis wordt er overgeschakeld op sardientjes, jonge makreel en andere kleine vissoorten. Het voedsel wordt meestel gevangen door van een geringe hoogte een invalduik te maken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.