allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Columba oenas

Holenduif - Columba oenas - Stock Dove

De holenduif is een vrij iele duif vergeleken met bv de postduif, hij is krap 30 cm groot en oogt vooral een stuk slanker.
Er zijn twee ondersoorten beschreven van de holenduif, de Columba oenas oenas die voorkomt in Europa en de Columba oenas yarkandensis die in het zuiden en oosten van Azië leeft.
Nog niet door alle toonaangevende instanties erkend, maar beide ondersoorten zijn sinds 2014 ook weer onderverdeeld in elk twee, de Columba oenas yarkandensis heeft dan de Columba oenas yarkandensis (tianshanica) ofwel Columba oenas tianshanica erbij gekregen en de oenas oenas de Columba oenas oenas (hyrcana) ofwel de Columba oenas hyrcana.

Ook in Nederland is deze duif goed vertegenwoordigd, bijna altijd te zien als koppel. Het zijn minder groepsdieren dan de andere duiven. Zoals de naam al doet vermoeden, ze nestelen in holen, nog iets dat ze onderscheidt van postduiven.

Het grootste deel van het voedsel bestaat uit zaden en granen, daarnaast eten ze besjes, jonge bladeren en bloemknoppen. In de broedtijd eten ze ook wat insecten.

Die broedtijd kan bij holenduiven behoorlijk lang zijn, ze beginnen vaak al eind maart maar kunnen ook in augustus nog aan een nest beginnen. Na een aantal dagen van uitgebreid baltsen door de doffer volgen er diverse paringen en twee dagen later legt de duivin al het eerste ei. Een legsel bestaat altijd uit 2 eieren en deze duiven lossen elkaar af met broeden.
De jongen kruipen na 16 of 17 dagen uit hun ei en worden dan 5 dagen met uitsluitend kropmelk gevoed. Pas daarna krijgen ze voorgeweekte zaden uit de krop van de ouders. Ze groeien vrij langzaam en vliegen pas uit als ze ruim 4 weken oud zijn.

De grootste vijanden van de holenduif zijn kauwen en vossen. Kauwen eten de eieren en hele kleine jongen op of pikken gewoon echt hele nest in en bedekken het legsel van de holenduiven met een eigen nest. Vossen krijgen de kans als de duiven niet hoog in een boom, maar in een hol op de grond hun nest gemaakt hebben, vaak zijn dat konijnenholen.
Desondanks gaat het best goed met de holenduif, na de grote dreiging tot uitsterven door bepaalde soorten landbouwgif in de jaren zestig hebben ze zich weten te herstellen, in 2000 werd het aantal holenduiven in Nederland alweer geschat op 60.000.

Het grootste en meest duidelijke verschil met post- en stadsduiven is het ontbreken van wit in de veren, holenduiven hebben een prachtig glanzend groene hals en nooit wit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.