allevogels


advertentieruimte

Numida meleagris

Helmparelhoen - Numida meleagris - Helmeted Guineafowl

Het helmparelhoen is een forse Afrikaanse hoendersoort, voor het eerst beschreven door Linnaeus, in 1758. De vogels behoren tot de familie der parelhoenders, die 6 soorten kent. Die 6 soorten hebben wel weer allemaal ondersoorten. De helmparelhoen heeft er 4:

  • Numida meleagris meleagris
  • Numida meleagris somaliensis
  • Numida meleagris reichenowii
  • Numida meleagris mitrata

Gemiddeld is een helmparelhoen 55 cm groot. De natuurlijke habitat bestaat uit grote droge vlaktes in bijna geheel Afrika. Zolang er maar wat struikgewas in de buurt is om in weg te duiken, is het goed. Ze leven meestal in grote groepen die de vlaktes afstruinen naar voedsel, 's avonds vliegen ze, ook in groepen, naar bomen of struiken om te slapen.
Het is een sterke vogel, die zich gemakkelijk aanpast aan klimaat- en voedselomstandigheden. Over bijna de hele wereld wordt het helmparelhoen dan ook als siervogel of voor consumptie gehouden.

Het voedsel wordt op de grond gezocht, soms woelen de vogels daarbij ook de grond om. Ze eten zo'n beetje alles wat in de snavel past, zaden en bessen, insecten, spinnen, wormen, slakken, kikkers, reptielen en zelfs slangen. Ook kleine knaagdieren die niet op tijd wegkomen, worden opgepeuzeld.

In de broedtijd zonderen stellen zich af van de groep en zoeken een beschut plekje. Vaak in struikgewas maar ook wel in hoge, droge grassen. Helmparelhoenders broeden in koppels, de hen broedt en de haan bewaakt de omgeving. De hen legt enorm veel eieren, één legsel kan bestaan uit wel 25 eieren.
Na vier weken krioelt het van de kuikentjes en ongeloof maar waar, die passen allemaal tegelijk onder moeders vleugels bij gevaar. Omdat ze veel dierlijk voedsel krijgen, groeien ze razendsnel, al na een week kunnen ze een beetje vliegen. Dankzij die vleugeltjes weten veel jongen uit de klauwen van roofdieren te blijven; ze kunnen erg snel vluchten als het moet.

Een nadeel van het houden van deze prachtige dieren in gevangenschap, is het geluid dat ze kunnen maken. Ze kunnen een zeer hard en schel geluid laten horen, niet leuk als er buren zijn die daar niet zo van gecharmeerd zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.