allevogels


advertentieruimte

Pauxi pauxi

Helmhokko - Pauxi pauxi - Helmeted Curassow

De helmhokko wordt ook wel noordelijke helmhokko genoemd, er is/was namelijk ook een zuidelijke versie, de Pauxi unicornis. Deze heet nu echter hoornhokko en wordt als een aparte soort gezien en komt voor in Bolivia. De bult op de kop is bij de helmhokko rond als een bel en bij de hoornhokko afgeplat als een soort hanenkam.
Wel is er een echte ondersoort beschreven, de Pauxi pauxi gilliardi. Deze vogel is ietsje kleiner maar vooral minder rond, een stuk slanker zelfs.
Hokko's horen tot de oudst bekende vogels op aarde, er zijn fossiele resten van hokko's gevonden van 8 miljoen jaar oud.

Onze helmhokko is een forse vogel, hij kan wel 90 cm lang worden, hennen blijven iets kleiner. Het leefgebied bestaat uit de vochtige bossen in de grote kloven van berglandschappen in het noorden van Zuid-Amerika. Ze leven in kleine groepjes een veelal verborgen bestaan tussen bomen en struiken, maar speciaal in de broedtijd zijn ze niet te missen door hun geluid. De mannetjes maken dan bijna continue een vrij zacht maar verdragend geluid, dat nog het best te omschrijven valt als met een dikke stok op een volle emmer water slaan, of op een heel slap gespannen grote trommel.
Bij gevaar kunnen de vogels echter ook een harder geluid maken, een kort "tsj", dat een aantal malen herhaald wordt.

Helmhokko's slapen in bomen maar brengen de dag grotendeels op de grond door. Daar zoeken ze ook het grootste deel van hun voedsel. Daarin zijn ze beslist niet kieskeurig te noemen, dit zijn omnivoren in de ruimste zin van het woord. Ze eten zaden, grassen, bladeren, fruit, insecten, wormen, reptielen en zelfs kleine knaagdieren.

In de broedtijd, als beide geslachten er op hun mooist uitzien, proberen mannetjes een partner te verleiden door lekkere hapjes aan te bieden. Zodra een hen eenmaal een hapje accepteert, is er een koppel gevormd en wordt er gepaard. Daarna bouwen de vogels samen van forse takken een nest in een boom. De hen legt 2 geelwitte eieren die ze zelf uitbroedt in ruim een maand. Beide oudervogels voeren de jongen in het nest tot ze er uit fladderen en op de grond verder leven. Ze kunnen vliegen als ze zo'n 3 maanden oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.