allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Harpia harpyja

Harpij - Harpia harpyja - Harpy Eagle

De harpij is een roofvogel die behoort tot de arenden, hij leeft in Zuid- en Centraal-Amerika en is daar de grootste roofvogel. Het is ook beslist een reus, wijfjes kunnen ruim een meter groot worden en hebben dan een spanwijdte van 2,20 meter. Mannetjes zijn gemiddeld rond de 70 cm groot.

Linnaeus beschreef deze vogel al in zijn werk Systema Natura, in 1758, alleen had hij de harpij ingedeeld bij de gieren. Hij noemde de vogel Vultur harpya, hij vond de kop èn de klauwen lijken op die van de harpijen uit de Griekse mythologie. Later is de vogel overgeplaatst naar de familie waar hij thuishoort, de arenden. Om precies te zijn in de subfamilie Harpiinae. Hierin zijn drie geslachten ondergebracht; Harpyopsis, Morphnus en dus onze Harpia. Binnen het geslacht Harpia is de harpij de enige soort.

Als we het hebben over roofvogels denken we snel aan aaseters als gieren en aan rovers die vogels en muizen vangen. De harpij echter is een roofvogel met minstens één hoofdletter, een rover onder de rovers. Hij vangt namelijk prooien die in grootte variëren van een muis tot een volwassen luiaard.
Hij vangt zijn prooien door van bovenaf in boomkruinen te duiken en de prooidieren totaal verrast uit de boom te plukken. Allerlei soorten apen staan op het menu, maar ook allerlei andere dieren die zich in de bovenlaag van het oerwoud ophouden. Ook de bij ons zo geliefde ara's en papegaaien worden gegeten en ook lager in het woud kan de harpij zijn voedsel vinden. Hij pakt net zo makkelijk herten, capibara's en kleine en grote reptielen.
De klauwen van een harpij worden beschouwd als een van de sterkste en meest dodelijke wapens in de dierenwereld.

Harpijen leven meestal als koppel, van oorsprong in de regenwouden maar tegenwoordig ook in wat drogere bossen en zelfs op plantages en in bosbouwgebieden. Het wijf is zoals gezegd veel groter dan de man en zij geeft ook aan als het tijd is voor voortplanting. Om de 2 of 3 jaar wordt er een poging gedaan. Elk koppel gebruikt een eigen nest jaren achter elkaar, het wordt alleen elk broedjaar opgeknapt en uitgebreid. Een wat ouder nest kan wel 2 meter breed zijn.
Na diverse paringen legt het wijf 2 forse witte eieren. Zodra het eerste ei uitkomt, na zo'n 8 weken broeden, wordt het tweede ei genegeerd, soms zelfs opgegeten. Eén jong per keer is kennelijk genoeg.

Het mannetje brengt voedsel naar het wijf als ze al wat langer aan het broeden is. Ook als het jong geboren is, draagt hij de eerste weken de prooien naar het nest. Omdat hij veel kleiner is dan het wijf, zijn ook de prooien die hij kan vervoeren kleiner, hij moet dus zeer vaak jagen. Als het jong 6 weken oud is, gaat ook het wijf weer jagen, zij brengt prooien tot wel 5 kilo tegelijk binnen, de man kan dan wat bijkomen en weer op gewicht komen. Een mannetjesharpij kan namelijk wel 2 kilo afvallen voor een jong uitvliegt.
Harpijen blijven hun jong ruim een half jaar voeren en beschermen en een jong is zelf pas geslachtsri jp als het 5 of 6 jaar oud is.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.