allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Coturnix delegorguei

Harlekijnkwartel - Coturnix delegorguei - Harlequin quail

De Harlekijnkwartel is iets forser dan de Chinese dwergkwartel, hij is ongeveer 16 cm groot. Hij komt uit Afrika, en komt eigenlijk in het gehele continent voor met uitzondering van de Sahara. Hij leeft op savannes en steppen, waar hij zich ophoudt tussen hoge grassen en laag struikgewas.

Het haantje is fraai gekleurd en heeft de bij kwartels veel voorkomende keelvlek, de hen is een stuk minder uitbundig gekleurd, zij heeft meer een schutkleur. Ook deze kwartel leeft het liefst per paar, vooral haantjes kunnen erg fel zijn naar elkaar. Vergis u echter niet in broedse hennen. Ook zij kunnen een concurrente ernstig toetakelen. Gewoon per paar houden is het best voor deze grondvogels.

In een ruime volière kunt u deze kwartels prima bij andere niet agressieve vogelsoorten houden, zorg wel voor wat beschutting in de vorm van beplanting en wat afdakjes. Ze kruipen graag ergens onder om te rusten. Met een kistje, een paar dakpannen schuin en wat flinke graspollen doet u ze een groot plezier.

Zoals alle vogels verdienen ook harlekijnkwartels een volwaardig voedsel, de tijd dat kwartels gezien werden als "opruimers van het gemorste zaad" ligt toch wel achter ons inmiddels. Harlekijntjes eten meer dan andere kwartelsoorten graag groenvoer. Daarnaast is tropisch zaad een prima basis. Vul dit aan met regelmatig wat buffalo- en meelwormen en grit en u kunt heel lang genieten van deze kleine bodembewoners.

Harlekijnkwartels maken niet echt een nest, de hen legt haar eitjes meestal gewoon in een simpel kuiltje op een rustig plekje. Gemiddeld bestaat een legsel uit 7 eitjes. Na 17 dagen broeden, komen de kuikens uit het ei. Het zijn nestvlieders, ze kunnen vrijwel direct lopen. De hen neemt ze vaak onder haar vleugels en ook de haan schermt de jongen af van andere vogels. Fijn zaad, eventueel wat kuikenmeel en vooral buffalowormen zorgen dat de jongen snel groot en sterk worden.

Let op als u een drinkschaal gebruikt, de kleintjes zouden er in kunnen verdrinken. Veiliger is een schoteltje met maar een klein laagje water. Sommige liefhebbers doen een paar glazen knikkers op het schoteltje om het nog wat veiliger te maken voor de ukkies, zo kunnen ze echt niet verdrinken.
Als u gaas heeft van 19 x 19 mm dient u dit tijdelijk af te schermen, de jongen kunnen hier doorheen lopen. Al na een week zijn ze flink gegroeid en een stuk steviger.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.