allevogels


advertentieruimte

Scopus umbretta Hamerkop

Hamerkop - Scopus umbretta - Hammerhead

De hamerkop komt uit Afrika en is rond de 60 cm groot. Hij komt overal voor waar water te vinden is. Waar de naam hamerkop vandaan komt laat zich wel raden. De vogel hoort tot de orde der ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) en er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop waarneembaar. Beide kunnen een hard hoog geluid maken, wat wel iets op menselijk lachen lijkt.

Hamerkoppen zijn echte carnivoren, ze eten kikkers, wormen, vissen, kreefjes en andere schaal- en schelpdieren. Ook reptielen zijn niet veilig, de hamerkoppen zijn niet kieskeurig, ze lusten zo ongeveer alles.

Behalve de vreemde kopvorm, is ook de nestbouw van de hamerkop zeer apart te noemen. Man en pop bouwen samen een nest in een boom, meestal bevestigd op een kruising van dikke takken. Het nest is echter niet zomaar een nest, het is een gigantisch bouwwerk dat gemaakt is van duizenden takken en takjes en modder. Er zijn nesten gevonden van meer dan 200 kilo!
Velen zien in de vorm een soort klei-oven, met een zeer stevig dak, dat waterdicht is en groot gewicht kan dragen. De ingang bestaat uit een lange smalle tunnel, die aan de buitenkant schuin naar beneden gericht is. De tunnel eindigt in de kraamkamer, die in verhouding met het hele bouwwerk opvallend klein is, zo'n 50 cm in doorsnee. De buitenkant van het nest wordt door de man vaak nog versierd ook. Om het nog wat gekker te maken, een koppel bouwt vaak meerdere nesten waarvan ze er uiteindelijk maar één echt gebruiken.

De pop legt 5 of 6 eieren, maar dit doet ze erg onregelmatig. Soms zit er een week of meer tussen het leggen. De broedtijd is per ei ruim 4 weken, zodat het voorkomt dat de eerste jongen al behoorlijk groot zijn als de laatste eieren uitkomen. Toch gaat de broed heel vaak erg goed, de hamerkop lijkt uitstekend stand te houden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.