allevogels


advertentieruimte

Cotinga cayana

Halsbandcotinga - Cotinga cayana - Spangled Cotinga

De halsbandcotinga is een kleurrijke vogel die leeft in het noorden van Zuid-Amerika, van Venezuela tot aan Peru en van Suriname tot in het Amazonegebied in Brazillië. Het is één van de 64 soorten binnen de familie Cotinga's (Cotingidae). Dit is een familie die zeer uiteenlopende soorten omvat, zo is bijvoorbeeld ook de rode rotshaan lid van deze familie.

Halsbandcotinga's leven in de bovenste lagen van tropische regenwouden. Alleen de mannetjes zijn zo fraai gekleurd, poppen zijn vaal grijs met soms een blauwe zweem. Ze leven daar van allerlei soorten fruit, dat vormt het hoofdvoedsel. Daarnaast eten ze insecten en hun larven en kleine kikkertjes en hagedissen. Vooral krekels en sprinkhanen worden vaak gegeten.
Voor de rest zijn het vogels die niet veel energie lijken te willen verspillen, ze kunnen urenlang op een tak stil blijven zitten.

Deze cotinga's broeden vaak in de wat drogere tijden, waar bijna alle vogelsoorten daar juist de regentijd gebruiken omdat er dan een groot voedselaanbod te verwachten valt. In hun broedtijd vormen zich groepjes, de mannetjes verzamelen zich op één plek en laten daar hun baltskunsten zien. Vrouwtjes aanschouwen dit en kiezen dan een partner. Zo'n plek wordt een lek genoemd, meer vogelsoorten vormen zo broedparen.

De pop zoekt een geschikte nestplek, opvallend vaak in dode bomen of bomen met veel kale takken. Daar bouwt ze een heel klein komvormig nestje van takjes en mossen. Zo'n nestje is echt buiten verhouding klein, vaak maar 5 cm in doorsnee aan de buitenkant, de vogel zelf is ruim 20 cm lang! Die buitenkant wordt nog bekleed met grijs droog mos of korstmos, waardoor het nestje voor het zicht bijna wegvalt tegen de boom.

De mannetjes bemoeien zich na de paringen niet meer met het broedproces en sloven zich daarna net zo gemakkelijk weer uit op de volgende lek. De meest imposante mannetjes kunnen zo zorgen voor wel 4 of 5 nesten met nakomelingen.

De pop legt meestal 1 eitje dat ze dus zelf uitbroedt en ook de zorg voor het jong is helemaal haar taak. De eerste dagen voert ze vooral vliegjes en larven, na een paar dagen wisselt ze dat af met fruitpulp. Na ruim een week worden de insecten die ze aanbiedt steeds groter, waargenomen is een krekel van ruim 5 cm die gevoerd werd aan een jong dat nog in het nest zat. Zelfs kleine reptielen worden gevoerd en ook dat weet het jong weg te krijgen. Na ruim 4 weken vliegt het jong uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.