allevogels


advertentieruimte

Guira guira

Guira koekoek - Guira guira - Guira cuckoo

De guira koekoek is een van de 146 soorten vogels uit de familie der koekoeken (Cuculidae). De soort is monotypisch, de enige in het geslacht, is rond de 35 cm groot en ontdekt door Gmelin in 1788. Hij leeft in het zuiden van Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia en Argentinië op grote en kleine open vlaktes met grassen en laag struikgewas. Deze sociale en niet-schuwe vogel komt ook vaak in parken en tuinen zoeken naar voedsel.

Het meest opvallend is wel het geluid dat deze vogel maakt, het wordt vaak omschreven als "tussen fluiten en het gieren van de wind". Deze vogels hebben constant een merkwaardige, wat onaangename geur rond zich hangen, de betekenis daarvan is nog niet exact bekend, maar mogelijk herkennen de groepsgenoten elkaar hierdoor eerder.

Guira koekoeken zijn namelijk zeer sociale vogels, ze leven bijna altijd in groepsverband. Groepen van 20 of meer vogels zoeken tussen het gras samen naar voedsel, waarbij ze soms ook als groep prooidieren opjagen om ze te verzamelen voor ze toeslaan. Die prooien zijn vaak kikkers en andere amfibieën, maar ook allerlei grote insecten, kleine knaagdieren en jonge vogeltjes.

Zelfs nestelen doen guira koekoeken in groepsverband en dan niet zoals veel andere koloniebroeders in elk een nest vlak bij elkaar, maar de poppen gebruiken met 3 of 4 vogels een enkel groot nest. Dit nest wordt gebouwd in de vork van een boomtak en zowel mannen als poppen helpen met de bouw. Elke pop legt 4 of 5 eieren en de vogels broeden vaak met meerdere tegelijk op de hele berg eieren.

Zo sociaal als volwassen vogels zijn, bij de jonge geira koekoeken gaat het er een stuk minder vriendelijk aan toe. Doordat niet alle eieren tegelijk uitkomen, vallen er veel slachtoffers. Eieren gaan kapot of al te kleine jongen worden vermorzeld door grotere broers of zussen. Na een week eten de overgebleven jongen zelfs kleine nieuwkomers meteen op. Tegenover deze nadelen staat wel het grote voordeel dat het verdedigen van het nest door veel meer oudervogels veel gemakkelijker is. Rovers worden door meerdere felle guira's op andere gedachten gebracht.
Jongen die de harde strijd in het nest overleven, groeien zo snel dat ze al met 2 weken uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.