allevogels


advertentieruimte

Columba Guinea Guineaduif

Guineaduif - Columba guinea - Speckled Pigeon or (African) Rock Pigeon

Tot de orde van de duiven (columbiformes) behoort naast de familie van de duiven (columbidea), met ongeveer 300 soorten ook de familie van de zandhoenders (pteroclidea) met 16 nog in leven zijnde soorten.
De nominaatvorm van de guineaduif komt voor in West-Afrika; o.a Gambia en Senegal tot ver in Oost-Afrika. In het westen tot in Ethiopië en Noord-Ghana en in het oosten over Mali, Tsjaad, Sudan, Somalië tot in Zuid-Tanzania.

De kop is leigrijs, de hals bruin met zilvergrijze topjes aan de gaffelvormige veertjes. Mantel en vleugels chocoladebruin (direct na de rui roodachtig purper); vleugels wit gevlekt. Andere veervelden blauwachtig grijs, poten rood, snavel zwart, washuid blauwgrijs. Ogen gelig en grote kale oogring is dieprood.

De duivin toont in het geheel iets kleiner en heeft iets lichtere rode washuid rond de ogen. Bij de enigszins kleinere Zuid-Afrikaanse ondersoort (columba guinea phaenota) zijn de grijze veervelden veel donkerder. Deze soort noemde men daar vroeger de kafferduif.

Levenswijze in de natuur: op geschikte voedselplaatsen soms grote zwermen, anders solitair, in paren of kleine groepjes. Vliegt snel en direct, loopt en rent gemakkelijk. Maakt een diep gutturaal geluid ("koeoe-oe-oe..."). Als voedsel worden op de grond zaden en granen genomen, soms ook boomvruchten. Ze maken een vrij stevig nest in oksels van bladeren van borassus-palmen, boomholten, nissen en gaten in klippen en gebouwen.

In de volière: deze zeer aantrekkelijk gekleurde duivensoort - in 1864 in de Londense dierentuin voor het eerst te zien - munt in het algemeen niet uit in sociaal gedrag ten opzichte van andere duiven. Ze zijn zelfs agressief tegen hun eigen groot geworden jongen. Men houdt deze (grote) duivensoort bij voorkeur in een zeer ruime, goed beplante buitenvolière. Guineaduiven eten zowel zaden en groenvoer als dierlijk voedsel (meelwormen). U kunt ze als basisvoer een mengeling voor tortelduiven geven, aangevuld met wat extra gebroken gepelde haver. Daarnaast stellen ze wat onkruid en eventueel bessen zeer op prijs.

Het zijn vrij rustige vogels. Ze nemen graag een zandbad. Geef ze hiervoor dagelijks de gelegenheid door een aardewerken schaal met schoon, los zand op de bodem van het vogelverblijf te zetten. Neem de schaal na het baden weer weg, zodat deze niet bevuild wordt met uitwerpselen.

De soort is doorgaans niet zo heel moeilijk te kweken, mits de dieren rust wordt gegund. De duivin legt twee witte eitjes, die na ongeveer 16-17 dagen broeden uitkomen. Jongen (ringmaat 7mm) vliegen na 22-23 dagen uit.

Tekst en foto's: Ivan de Meester

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.