allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Loxia pytyopsittacus

Grote kruisbek - Loxia pytyopsittacus - Parrot Crossbill

De grote kruisbek is met zijn 18 centimeter net iets groter dan de kleine kruisbek. Deze soort leeft voornamelijk in het noorden van Europa en het noorden van Rusland. De vogel wordt als een standvogel gezien, maar regelmatig wordt hij ook in Nederland waargenomen.

Het grootste verschil met de kleine kruisbek is de snavel. De snavel van de grote kruisbek is veel groter en aan de voorzijde veel ronder. Andere verschillen zijn; de kop die in verhouding tot het ljf veel groter is en de rode kleur is iets fletser

Nog een verschil; de grote kruisbek knipt de zaadkegels vaak af en eet de zaden er op de grond uit. Als er een groep grote kruisbekken in een dichte boom zit, kun je regelmatig dennenappels zien vallen. De kleine kruisbek eet de zaden er uit terwijl de kegels nog in de boom zitten.

Het voedsel van de grote kruisbek bestaat dus vooral uit zaden van dennen en coniferen (wintermenu). 's Zomers eet hij onkruidzaden, bladluizen en rupsen, maar ook zachte vruchten en distelzaad. In de broedtijd worden veel insecten gegeten, de jongen krijgen pas na een week de wat zwaarder te verteren zaden te verwerken.

Jonge vogels blijven een jaar lang sprekend op de pop lijken, pas na een jaar komen de mannen op kleur.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.
De voorgeschreven ringmaat in Nederland voor de grote kruisbek is 4 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.