allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ploceus cucullatus

Grote Textorwever - Ploceus cucullatus - Village Weaver

De grote textorwever is een luidruchtige, opvallende vogel, die in het wild in troepen leeft en in kolonies broedt. Hij houdt zich vooral in de onderste boomlagen op in gebieden nabij water. Het helder gekleurde mannetje is grotendeels geel; zijn kop en gezichtsmasker zijn zwart en hij heeft een kenmerkende, gevlekte rug. Het wijfje is doffer, olijfbruin van boven en geelwit van onderen.

De grote textorwever broedt het liefst in een groep. De mannetjes zijn polygaam. De van lange grasstengels geweven nesten hangen aan boomtakken of aan het gaas van uw volière. De nestbouw is het begin van de voortplanting, het vrouwtje keurt namelijk het nest. Als dit nest niet op orde is dan moet het mannetje opnieuw beginnen. Als het nest wordt goedgekeurd, gaat het vrouwtje het nest in. De ingang zit aan de onderzijde van het nest en er zit een mooi dak op het nest dat het vrouwtje en de eieren beschermt tegen de wind en regen. Tijdens het broeden maakt het mannetje de ingang praktisch dicht en zorgt er voor dat alleen de pop door de ingang naar binnen kan. In de natuur legt het vrouwtje één of twee eieren per legsel. De broedperiode van zo'n legsel is ongeveer twee weken, waarna het vrouwtje een nieuw legsel legt van één of twee eieren. Dit doet zij drie maal vlak achter elkaar. Het mannetje van de textorwever heeft meestal twee vrouwtjes en zal tijdens het broeden van het ene vrouwtje naar het andere vrouwtje gaan en proberen ook deze te bevruchten.

De grote textorwever (18 cm ongeveer) is een veelzijdige eter, behalve gras- en onkruidzaden eet hij ook graag dierlijk voedsel. Hiervoor kunt u insectenpaté en af en toe wat meelwormen verstrekken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.