allevogels


advertentieruimte

Cacatua galerita

Grote Geelkuif kaketoe - Cacatua galerita - Sulphur-crested Cockatoo

De grote geelkuif kaketoe is afkomstig uit Australië, Nieuw Guinea en een paar kleinere eilanden daar in de buurt. Hij meet ongeveer 48 centimter waarmee hij zich onderscheidt van de kleine -of Oranjekuif kaketoe.

De vogel is overwegend wit met een gele kuif, een lichtgele ooromgeving, een zwarte snavel en zwarte poten. De onbevederde oogring is witachtig en de ogen zijn bij een volwassen mannelijke vogel zwart. De pop heeft roodbruine ogen.

De grote geelkuif kaketoe is na een korte gewenningsperiode vrij tam naar zijn verzorger toe. Naar vreemden toe blijven ze terughoudend, ze kunnen zelfs nog wel eens bijten als de vreemde hen niet aanstaat. Spreken kunnen ze vrij redelijk leren, mits ze dit met voldoende aandacht wordt bijgebracht. Als ze goed gewend zijn, blijft het krijsen vaak achterwege, alhoewel een enkeling het niet wil afleren

De grote geelkuif kaketoe wordt onderverdeeld is 8 ondersoorten, die hierna worden beschreven met daarachter het (ei)land of de streek van herkomst.

  • Cacatua galerita galerita => Zuid Queensland, Nieuw Zuid-Wales, Victoria en Tasmanië
  • Cacatua galerita rosinae => Zuid Australië en Kangaroo Eiland
  • Cacatua galerita fitzroyi => Noord Australië (zie foto op fotopagina 2)
  • Cacatua galerita trobianti => Eilanden ten zuidoosten van Nieuw Guinea
  • Cacatua galerita kwalamkwalam => Schiereiland Huon en het vaste land van de Huon golf
  • Cacatua galerita triton => Nieuw Guinea en de eilanden der geelvinkbaai (Triton)
  • Cacatua galerita aruensis => Aru eilanden
  • Cacatua galerita macrolophus => Gebe, Waigiu, Salawati en Misol

Kweken met deze vogels is een geduldskwestie. De eerste vraag is al of je wel een koppel hebt. Het bij elkaar plaatsen van een man en een pop wil niet automatisch zeggen dat je een koppel hebt. Als blijkt dat je een koppel hebt, dan kan wel nog wel een aantal jaren duren voordat de pop overgaat tot het leggen van eieren. De eieren, 2 tot 3 per legsel, worden ongeveer 28 dagen bebroed. Na ongeveer 60 dagen verlaten de jongen het nest. Ze zijn dan zeker nog niet zelfstandig en worden nog minstens een maand door de ouders gevoerd.

Cacatua galerita
De foto's zijn gemaakt in en om het huis. Na vele jaren geduld, zijn de vogels zo vertrouwelijk dat ze op de schouder komen zitten. Ze tikken zelfs tegen het raam als er geen lekker hapje klaarligt. Let wel, dit zijn vogels die in het wild leven!
Patricia en Leo; bedankt voor de prachtige reportage!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.