allevogels


advertentieruimte

Groenwangamazone Amazona viridigenalis

Groenwangamazone - Amazona viridigenalis - Red-crowned Amazon

De groenwangamazone is een forse en stevige papegaai van ongeveer 32 cm groot, man en pop zijn uiterlijk gelijk. Behalve de groene wangen, valt vooral het rode voorhoofd op. Achter en boven het oog zijn blauwe veertjes te zien. In de buitenste vleugelpennen zit wat rood, de vogel is verder geheel groen.

Het natuurlijke leefgebied van deze vogels bevindt zich in Mexico, daar leven ze in groepen in en rond bossen, maar altijd in de buurt van water. Ook op berghellingen voelen ze zich thuis. Het zijn echte boombewoners, ze klauteren door de boomtoppen op zoek naar voedsel.

Groenwangen zijn veelzijdige eters, ze eten fruit, zaden en noten, maar ook bloemen en knoppen. Stuifmeel lusten ze graag en regelmatig pakken ze ook insecten of hun larven.
In gevangenschap is een zaadmengsel alleen dus beslist niet voldoende!

Groenwangamazones kunnen in het wild 30 jaar oud worden, in gevangenschap kunnen ze met de ideale voeding, huisvesting en verzorging echter wel 70 jaar worden.

De veren van de groenwang zijn bedekt met een laagje heel fijn poeder. Dit fijne poeder beschermt het verenpak tegen vocht, het wordt gevormd door de almaar doorgroeiende donsveertjes onder de gewone veren.

Groenwangamazones nestelen net als veel andere papegaaien in holtes, meestal in een boom, maar ook wel in rotsspleten. De bodem is of wordt bekleed met wat vermolmd hout, verder gebruiken ze geen nestmateriaal.
De vogels veranderen in gedrag zodra de broedperiode begint, Ze worden luidruchtiger en zonderen zich per koppel af en worden ook agressiever. Ongeveer 10 dagen na de paringen legt de pop het eerste ei. In totaal kan een legsel tot wel 7 eieren bevatten. Er wordt 30 dagen gebroed, voornamelijk door de pop.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.