allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ara chloroptera

Groenvleugel ara - Ara chloroptera - Red- and-green Macaw

De groenvleugel ara is een forse vogel, hij wordt rond de 90 cm groot. Het is daarmee de grootste onder de ara-soorten. Hij leeft in Midden- en Zuid-Amerika. De soort is voor het eerst beschreven in 1859 door onderzoeker Gray. Anders dan veel ara's leeft de groenvleugel vaak in paren en vaak blijven jonge vogels een of twee jaar bij de ouders. Het tropisch regenwoud is hun natuurlijk leefgebied. Ondanks dat er geen uiterlijk verschil bekend tussen man en pop, geven veel kenners aan dat ze een man vaak herkennen aan zijn grovere kop en snavel. Vaak blijft de pop in lichaamslengte net iets achter.

Door hun formaat is ook een zeer ruime huisvesting aan te raden, liefst met vliegruimte en een onoverdekt deel, de vogels zijn dol op onze zachte zomerregens. De ruimte dient gemaakt te zijn van materialen die u met een gewone nijptang niet zomaar stuk krijgt, zo sterk zijn namelijk de snavels van deze kleurenpracht. Ze bijten met gemak een bezemsteel doormidden, ook een walnoot is snel gekraakt.
De zitstokken dienen dan ook bijzonder stevig te zijn, harde natuurstammen en takken geven de vogels bovendien de nodige houvast. Een ruw stenen paaltje of blok kan helpen de nagels te laten afslijten, een stukje rotswand zou ideaal zijn.
Ook op de sluiting van de volière dient u beslist niet te bezuinigen, eenvoudige grendels krijgen de groenvleugels gemakkelijk open gepeuterd.

Als goed voedsel wordt tegenwoordig een gevarieerde mix van zaden en noten, ei- en of universeelvoer, groenten en fruit gezien, alleen zaden vormen beslist geen compleet menu. Ook grof grit, maagkiezel en kalk mogen niet ontbreken. Groenvleulara's zijn ook dol op palmnoten, maar voert u deze matig, ze bevatten erg veel suikers.
Als u een keer wil lachen, geef de vogels eens een paar aardbeien of frambozen. Ze knoeien als peuters en ze zijn na dit lekkere hapje uren bezig met poetsen, zichzelf of elkaar.

Deze grote vogels broeden in (uiteraard) hele grote nestblokken, ruim 50 cm in doorsnee en minimaal een meter hoog. Het invlieggat dient 20 cm te zijn, maar een iets te krap gat maken ze zelf eenvoudig op maat. Op de bodem kan een vermolmd stuk hout gelegd worden, de vogels knagen dit zelf tot pulp. Een stuk hout uit het bos kunt u "veilig" maken door het te koken of in de magnetron te leggen een tijdje.
De pop legt meestal 3 eieren, bijna altijd komen er maar twee jongen groot. Vermoed wordt, dat de pop dit doet om bij voorbaat het risico van een beschadigd ei in te calculeren. De eieren worden met tussenpozen van 3 of 4 dagen gelegd, ze worden door de pop 4 weken bebroed. De man slaapt wel vaak 's nacht ook in het blok maar broedt niet mee.

Arajongen groeien in verhouding traag maar zijn wel zeer grote eters. De hoeveelheid voeding per dag moet hier zeker op aangepast worden. Pas na 3 maanden klimmen de jongen het nestblok uit, ze zitten dan volledig in de veren maar zien er vaak nog erg rommelig uit.

De makers van allevogels.nl geven geen oordeel, maar de algemene opinie is sterk geneigd naar het afraden van ara's als huiskamervogel. Behalve hun formaat, moet ook de kracht van de snavel beslist niet onderschat worden, ze kunnen heel lief zijn, maar een bange ara kan ronduit gevaarlijk zijn. Ook het geluid is niet kinderachtig, daar moeten ook de buren wel tegen kunnen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.