allevogels


advertentieruimte

Carduelis chloris

Groenling - Carduelis chloris - European Greenfinch

Groenlingen zijn stoere, stevige inheemse vogels, de volksnaam 'Groninger' is dan ook goed passend. Ze komen voor in heel Europa, maar zijn ook uitgezwermd naar Afrika en Azië. In Nieuw Zeeland zijn ze uitgezet en ook daar doen ze het prima. Ze zijn rond de 15 cm groot. In de winter zien ze er wat grauw uit, maar zodra het voorjaar in aantocht is, kleuren ze fel groen. Vooral de gele vleugelspiegels vallen dan direct op.
In het voorjaar zitten de mannen vaak in boomtoppen en laten hun wat krassende zang horen.

Groenlingen leven in open landschappen, ze trekken ook de steden in en huizen dan vaak rond sportvelden, begraafplaatsen en parken met veel open veld. Het zijn echte zaadeters, behalve graszaden stropen ze ook allerlei struiken en bomen af naar zaden. Langs wegen en in platsoenen worden ze vaak gezien als ze de zaadjes uit rozenbottels pulken.

Ook in gevangenschap zijn het zeer sterke vogels, ze slapen in de volière vaak buiten, zelfs bij regen en kou. Ze broeden in alle soorten ruime nestkasten die de pop behoorlijk volpropt met grassen, hooi, veren en dierenharen. Het mannetje bewaakt meestal alleen het fort, de pop doet het werk aleen. Ze broedt ook alleen 14 dagen op haar eitjes. Een goede man voert dan wel de pop op het nest en ook als de jongen er zijn, blijkt hij toch een prima vader. In deze periode nemen de vogels wel dierlijk voer op, insecten en hun larven, universeelvoer en vaak ook eivoer.
De jonge vogels vliegen met 2 weken al uit en worden dan nog een paar weken gevoerd.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.