allevogels


advertentieruimte

Chloroceryle americana

Groene ijsvogel - Chloroceryle americana - Green Kingfisher

De groene ijsvogel is voor het eerst beschreven in 1788, door de Duitser Johann Friedrich Gmelin. Het is met zijn 19 centimeter de kleinste ijsvogel die in Amerika voorkomt. Hij leeft in een groot gebied in Centraal en Zuid-Amerika. Noordelijk kom je hem tegen tot in Texas, terwijl hij in het zuiden tot in Argentinië wordt waargenomen. Hij houdt zich voornamelijk op langs rivieren en beekjes, maar ook aan de kust komt hij voor.

Er zijn 5, volgens sommigen 6 ondersoorten beschreven van de groene ijsvogel. De verschillen zijn miniem en vooral gebaseerd op het gebied waar ze voorkomen.

 • Chloroceryle americana americana, komt vooral voor in het deel van Zuid-Amerika ten oosten van de Andes en ten zuiden van Brazilië en Bolivia
 • Chloroceryle americana mathewsii, deze leeft zuidelijker dan de americana, tot in het noorden van Argentinië
 • Chloroceryle americana hachisukai, leeft in het zuiden van de Verenigde staten en in Mexico, daar vinden kruisingen plaats met de ondersoorten hierna genoemd
 • Chloroceryle americana septentrionalis, komt voor in het gebied tussen Mexico en Venezuela
 • Chloroceryle americana cabanisii, deze leeft in het noorden van Chili en Peru, in het westen van Ecuador en in Colombia
 • Tot slot de vogels die leven op Trinidad en Tobago, deze hebben grotere snavels dan de vogels op het vaste land, door sommigen worden ze als aparte soort gezien, maar ze heten Chloroceryle americana croteta.

  Het onderscheid tussen de man en de pop is goed waarneembaar. De man heeft een kastanjekleurige borst, de pop is crèmekleurig op de borst en heeft 2 groene banden, één op de borst en één op de buik. Beide geslachten hebben groene stippen op het witte onderlijf. Op de foto hierboven is dus heel duidelijk een man te zien.

  Net als de meeste ijsvogels is de groene ijsvogel een holenbroeder. Meestal broeden deze ijsvogels in mangrovebossen, maar ook langs rivieren met steile oevers. Het nest wordt gemaakt in een oeverwand in de vorm van een tunnel. Deze tunnel kan soms wel tot een meter diep in de wand zijn gemaakt. In het nest worden meestal 3 maar soms ook 4 eieren gelegd.

  Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vis, maar ook hagedissen en sprinkhanen staan op de menukaart. Soms gebeurt het dat het voedsel dat bij voorkeur wordt gegeten niet beschikbaar is. De groene ijsvogel gaat dan over op kleine insecten die langs het water leven. Veel prooien worden gevangen vanaf een uitkijkpost, vaak een kale tak die boven het water hangt. Met een snelle duik in het water worden prooien gevangen.

  Terug naar boven


 • Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.