allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Picus viridis

Groene Specht - Picus viridis - Green Woodpecker

De groene specht komt voor in Europa, Azië en in het noorden van Afrika. Het is een forse bosvogel (ruim 30 cm) die leeft in loofbossen met veel open plekken. Anders dan de meeste spechten komt de groene specht vaak op de grond en hij klopt ook minder vaak op boomstammen.

Wel is het een uitstekende boomklimmer, met zijn scherpe nagels en sterke klauwen heeft hij op allerlei stammen al snel houvast genoeg. De tenen zijn bovendien zeer flexibel, de vogel kan ze verschillende kanten op draaien.

Man en pop zijn van elkaar te onderscheiden doordat de pop een zwarte streep toont onder aan de kaaklijn, bij de man is die streep rood. De buik en de rug van deze specht zijn groen, in de vleugelveren zit nogal wat variatie per vogel. De vleugelkleur kan donkerbruin zijn, maar ook bijna wit.

De Engelsen hebben een leuke naam voor deze vogel, zij noemen hem Nicker Pecker, dat zoiets als lachende hakker betekent. Ook de in Nederland heeft hij een bijnaam, hier wordt hij soms wel paljas genoemd, omdat sommige mensen vinden dat hij een aansteller is. In het buitenland wordt deze vogel gezien als een regenvogel, in Vlaanderen noemen ze hem hierdoor ook wel waterspecht. Ze hebben er zelfs een spreuk over gemaakt: Als de specht roept giet-giet-giet, bedriegt hij u niet.

Groene spechten komen meer dan andere spechten vaak op de grond omdat daar hun lievelingsvoedsel leeft; mieren. Het liefst de grote bosmieren, maar ook andere soorten mieren en insecten en bessen staan op het menu. Speciaal voor die mieren is deze specht uitgerust met een bijzonder lange tong van wel 10 centimeter. Aan de tong zit bovendien een plakkerige punt, waarmee hij gemakkelijk meerdere mieren tegelijk kan oppakken.

Eèn jachtmethode van de groene specht is heel apart, om insecten te vangen die hij niet zelf uit de schors gepeuterd krijgt, roffelt hij even op een boom en houdt zich dan stil. Hij kruipt dan ineens vliegensvlug naar de andere kant van de boom en vangt daar de insecten die weggevlucht waren. Een slimme truc, nietwaar?

De groene specht man hakt zelf een nesthol uit in een boom, daarna probeert hij met een soort lachend geluid een vrouwtje te lokken. Als een vrouwtje geïnteresseerd is, is het eerste dat zij doet, de kop heen en weer bewegen. Spechten kunnen erg agressief zijn tegen elkaar en door haar kop te schudden, laat ze zien dat ze geen rode kaakstrepen heeft en dus een vrouwtje is.
Als het klikt, vliegen de vogels samen een aantal rondjes en daarna inspecteert de pop het nest. Als het nesthol niet bevalt, moet de man een nieuw hol hakken, maar dan helpt de pop wel mee. Omdat het nest goed diep moet zijn, kan het hakken wel weken duren voor de pop het helemaal geschikt vindt.

De pop legt gemiddeld 6 witte eieren per legsel en man en pop broeden deze om beurten in 17 dagen uit. De jongen worden gevoerd met voorverteerde insecten uit de krop van de ouders. Na 3 weken vliegen de jongen uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.