allevogels


advertentieruimte

Ailuroedus 
crassirostris

Groene Katvogel - Ailuroedus crassirostris - Green Catbird

De groene katvogel is een prieelvogel van rond de 28 cm groot. De lichaamsvorm is vrij plomp, met zijn toch geringe lengte weegt deze katvogel gemiddeld wel 200 gram, da's zwaar voor een vogel van dat formaat. Hij leeft in subtropische wouden aan de oostkust van Australië. De nominaatvorm Ailuroedus crassirostris crassirostris is in 1815 voor het eerst beschreven door de Zweed Gustav von Paykull. In 1875 werd de ondersoort Ailuroedus crassirostris maculosus beschreven en in 1941 de Ailuroedus crassirostris joanae.

Groene katvogels horen tot de familie der prieelvogels, ondanks dat deze specifieke soort geen prieel bouwt en monogaam is. De naam katvogel is wel heel toepasselijk gekozen, het geluid dat deze vogels kunnen maken, klinkt echt als een boze kat die een soortgenoot probeert te verjagen.

De voeding bestaat hoofdzakelijk uit fruit, vijgen zijn favoriet, bloemen, nectar en zacht groen. Alleen als ze jongen hebben, eten en voeren ze ook insecten, reptielen en zelfs jonge vogeltjes. Ze trekken vaak in koppels of kleine groepjes door de middenlagen van het woud op voedseltocht.

Zoals genoemd zijn groene katvogels monogaam en de nestbouw en het verzorgen van de jongen doen de vogels samen. Het hele jaar door beschermt het mannetje zijn vrouwtje en ook voert hij haar regelmatig. In de broedtijd doet hij er nog een schepje bovenop om haar tot paren te verleiden. Ook zingt hij dan zijn mooiste liedjes.

Het nest wordt gebouwd van takjes en bladeren, maar heel apart, onder het nest maken de vogels van plakken schors en nat hout een soort extra laag. Hierdoor lijkt het nest heel groot.
Een legsel bestaat uit 2 of 3 eitjes die door de pop worden bebroed. Na 23 dagen kruipen de jongen uit het ei en dan begint de drukste tijd voor de ouders. De jongen worden vaak en veel gevoerd en vliegen uit als ze net 3 weken oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.