allevogels


advertentieruimte

Mandingoa nitidula

Groene Druppelastrilde - Mandingoa nitidula - Green-backed Twinspot

De groene druppelastrilde is een Afrikaanse prachtvink van rond de 11 cm. De vogels zijn voor het beschreven door Hartlaub, in 1865. Hij zag de vogels in Zuid-Afrika, maar ze komen ook voor in andere landen. Tegenwoordig worden er 3 ondersoorten erkend, waarvan de Schlegelastrilde wel de bekendste is. De ondersoorten zijn Mandingoa nitidula nitidula als nominaatvorm en daarnaast Mandingoa nitidula chubbi en dus de Mandingoa nitidula schlegeli, de Schlegel.

De groene druppelastrilde komt in nogal wat kleurvariaties voor, van haast grasgroen tot grijsgroen en olijfgroen. Poppen zijn altijd een stuk minder fel van kleur en missen de dieprode vlek op de wang en rond het oog. De schlegel is roodbruin op de borst waar de andere twee ondersoorten daar groen zijn.

Groene druppels zijn over het algemeen een stuk socialer dan de rode soort, Hypargos niveoguttatus, ze kunnen per paar ook bij andere kleine vogels gehouden worden. In het wild eten ze fijne graansoorten, graszaden, ontkiemde zaden en allerlei kleine insecten. In gevangenschap is een tropisch zaadmengsel met veel fijne zaden geschikt als basis. Daarnaast een goed universeelvoer en regelmatig, zeker in de broedtijd, levende kleine insecten en/of hun larven.

Deze fraaie kleine vogels leven in hun oorspronkelijk leefgebied bijna constant tussen en onder het struikgewas, ze komen niet graag in open gebieden. Een volière met flink wat beplanting wordt dan ook geadviseerd, de vogels zullen veel minder schuw worden dan.

In de broedtijd zingt het mannetje om een klein territorium te verdedigen en man en pop bouwen samen een vrij slordig fors nest, liefst in een dichte struik. Ook het broeden doen de vogels samen en al na 12 of 13 dagen komen de eieren uit. Meestal zijn het 3 of 4 jongen in een nest, het voeden en grootbrengen is dan ook wekenlang een flinke dagtaak voor beide ouders. Ook als de jongen het nest uit zijn, blijven de ouders ze nog lang voeren en beschermen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.