allevogels


advertentieruimte

Crinifer piscator

Grijze bananeneter - Crinifer piscator - Grey Plantain-eater

De grijze bananeneter (wij hebben het over de westelijke) leeft in grote delen van West-Afrika. Hij heeft behalve een soortgenoot in het oosten, jawel, de oostelijke grijze bananeneter, nog een heleboel namen. Zo wordt hij onder meer ook westelijke goegoeko en westelijke grijze toerako genoemd. Zijn meer officiële naam is Crinifer piscator, de oostelijke heet Crinifer zonurus. De westelijke heeft vrij grove verticale strepen op de borst en een donkere staart. De oostelijke heeft een brede horizontale witte band op de staart en minder grove strepen op borst en buik.

Een bananeneter die geen bananen eet?
In het Engels heet de bananeneter plantaineater. Plantains zijn wilde zoete bananen. Ook de Engelse naam betekent dus letterlijk bananeneter. Echter, nog nooit heeft iemand een toerako in het wild een banaan zien eten! Een toerako kan een banaan ook nooit van zijn schil ontdoen. Toch werd ook de wetenschappelijke naam voor de deze vogel Musophagidae, dat in het Grieks bananeneter betekent.

Bananeneters horen bij de toerako's en zijn forse vogels. Gemiddeld zijn ze 50 cm groot en er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop. Het zijn ook nogal luidruchtige vogels, ze laten zich graag horen. Vooral in de broedtijd kan de man erg tekeer gaan. In de vrije natuur vliegt een man tijdens de baltsvlucht omhoog en laat zich dan rollend en schreeuwend een eind naar beneden vallen.

Het voedsel bestaat voor 90% uit vruchten, vijgen onder andere. Daarnaast worden ook bloemknoppen en knoppen van jonge boomtakken graag gegeten. Als nest wordt van forse takken een platform gemaakt, hoog in een boom, liefst uit het zicht. Per legsel legt de pop 2 of 3 eieren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.