allevogels


advertentieruimte

Grijze Tok Tockus nasutus nasutus

Grijze Tok - Tockus nasutus nasutus - African Grey Hornbill

De grijze tok is een veelvoorkomende vogel in Afrika, hij leeft op de uitgestrekte savannes en in beboste gebieden. De vogel wordt meestal alleen of in paren gezien. Het is een echte boombewoner, hij springt en vliegt van tak naar tak en zijn sterke poten zijn daarbij een zeer goed uitgerust hulpmiddel.

De man is iets groter dan de pop, rond de 50 cm en heeft een zwarte snavel met een witte vlek. De pop heeft een gelige bovensnavel.

Grijze tokken leven vaak in kleine groepen, alleen in de broedtijd zonderen kopepls zich af. Als het klikt tussen een koppel zoeken ze een holte in een boom. De pop kruipt na de bevruchting het hol in en metselt de ingang dicht op een kleine voederspleet na. De man voert haar door die opening.
De pop legt haar eieren met tussenpozen van vaak wel zeven dagen. Het legsel bevat tot 5 eieren, die per stuk na ongeveer 25 dagen broeden uitkomen. De jongen verschillen dan ook erg in grootte, maar de pop gaat het nest pas uit als de kleinste 2 weken oud is.

De jongen maken direct het nest weer dicht, zodat vanaf dat moment de man en pop samen kunnen voeren. De jongen blijven vrij lang in de nestholte, tot ze behoorlijk in de veren zitten. Alles bij elkaar duurt de hele broedronde zo wel een week of tien. Dat is waarschijnlijk de reden dat een koppel maar een ronde per jaar broedt.

Grijze tokken zijn erg goede jagers, ze vangen veel van hun voedsel in de vlucht. Ze eten overwegend dierlijk voedsel en daarnaast allerlei soorten fruit. Niet veel kleine dieren zijn veilig met de grijze tok in de buurt, hij eet alles dat hij te pakken krijgt. Behalve insecten eet hij ook reptielen, kikkers en jonge vogeltjes.
Deze tokken zijn ook erg slim, ze volgen vaak grotere zoogdieren als die voedsel zoeken. Die grotere dieren jagen allerlei kleine prooidieren op de vlucht, de tokken weten er wel raad mee.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.