allevogels


advertentieruimte

Psittacus erihacus

Grijze Roodstaartpapegaai - Psittacus erihacus - African Grey Parrot

De meest bekende onder de papegaaien is de grijze roodstaart. Deze kampioen onder de imitators komt oorspronkelijk voor aan de randen van dichte bossen in Afrika maar wordt al eeuwen in Europa ingevoerd, met name om zijn vermogen de menselijke stem te imiteren.

Alle papegaaien echter zijn sociale vogels, ze horen eigenlijk niet alleen te leven. De vogel wordt zo tam omdat hij aanspraak wil, gezelschap. De tijd dat een papegaai zich zat kaal te plukken in een veel te kleine kooi, willen ook wij graag achter ons laten. Alleen met voldoende ruimte en heel veel aandacht kunt u een enkele papegaai een leuk leven bieden, dat kost geld en tijd, realiseert u zich dat alstublieft vóór u eventueel besluit een papegaai aan te schaffen!
Denk dus goed na voor u koopt, ook wij willen een gelukkige liefhebber en een gelukkige vogel!

Ook de inzichten rond voeding zijn gelukkig veranderd. Waar vroeger gedacht werd dat zonnepitten en pinda's een volledig menu vormden, is tegenwoordig veel meer bekend van de behoeften van deze prachtige vogels. Wij adviseren een zo afwisselend mogelijk menu, waar als basis papegaaienvoer aangevuld met eivoer en vruchtenpaté een goed begin is. Daarnaast mag u de vogel alle soorten fruit aanbieden behalve avocado, daar zit een stof in die giftig is voor papegaaien. Ook pinda's raden wij sterk af, deze kunnen namelijk een zeer giftige stof bevatten, een afvalproduct van een schimmel, aflatoxine genaamd.
Hoe meer verschillende dingen uw vogel eet, des te beter en het is goed te weten dat een gezonde Grijze roodstaart zo'n 60 tot 80 jaar kan worden.

Tot grijze roodstaarten 4 jaar zijn, valt er aan de oogkleur nog het een en ander af te lezen.
Hele jonge vogels hebben donkere, haast zwarte ogen.
Als de vogels vier maanden oud zijn, begint het zwart langzaam wat grijzer te worden, tot het helemaal grijs is. Dit blijft grijs tot de vogels drie jaar zijn, pas dan wordt de iris langzaam aan geel.

Vogels met zwarte ogen zijn dus piepjong, met grijze ogen niet ouder dan drie jaar en volwassen vogels hebben gele ogen (de iris dan).
Als de vogels broeds worden, verandert de oogkleur tijdelijk naar meer oranje.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.