allevogels


advertentieruimte

Garrulax caerulatus

Grijsflank gaailijster - Dryonastes caerulatus (voorheen Garrulax caerulatus) - Grey-sided Laughingthrush

De grijsflank gaailijster, ookwel blauwoog gaailijster genoemd, leeft in subtropische bossen in onder meer Bhutan, China, India, Myanmar, Nepal en Taiwan. Hij leeft ook op Hawaii doordat hij door de mens daar naar toe is gebracht. Bamboebossen zijn favoriet, maar ook andere zeer dichte bossen worden zo goed als onzichtbaar door hem bewoond, deze vogel is een echte verstopper.

Er worden 5 ondersoorten erkend:

 • Dryonastes caerulatus caerulatus
 • Dryonastes caerulatus subcaerulatus
 • Dryonastes caerulatus livingstoni
 • Dryonastes caerulatus latifrons
 • Dryonastes caerulatus kaurensis
 • Deze gaailijsters eten allelei insecten en hun larven, wormen, slakken, fruit, zaden en bessen en vullen dit nog aan met bloemen en -knoppen. Ze brengen een groot deel van hun leven op de grond door.

  Het nest wordt gebouwd van droge bamboebladeren en daarna bekleed met dunne wortels. Een legsel bestaat meestal uit 2 lichtblauwe eieren. De broedperiode is afhankelijk van de juiste omstandigheden in het leefgebied, vaak is het begin van een vochtige tijd de trigger, precies als er voldoende voedsel voorhanden is voor de jongen.

  Terug naar boven


  Copyright Allevogels.nl
  Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.