allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lanius collurio

Grauwe Klauwier - Lanius collurio - Red-backed Shrike

De grauwe klauwier is een van de 4 soorten klauwieren die in Europa voorkomen, de andere drie zijn de klapekster, de kleine klapekster en de roodkopklauwier
De grauwe klauwier is een insectenetende zangvogel van rond de 17 cm groot. Hij leeft in West-Europa van ongeveer mei t/m september, in de winter woont hij in Afrika. De man is heel herkenbaar, hij heeft een zwarte brede oogstreep en zijn rug is roodbruin. Bij de pop is de streep bruin en is de rug veel fletser.

Hoewel de grauwe klauwier er lieflijk en zachtaardig uitziet, is het tegendeel waar, je zou hem eigenlijk bijna een roofvogel kunnen noemen. Ze kunnen zeer agressief zijn, zelfs tegen de eigen partner. Zijn snavel is puntig en scherp, dat geldt ook voor zijn klauwen. In het Engels heeft hij bijnamen als butcherbird en ook wel nine-killer. Zijn voedsel en de manier waarop hij dat verzamelt, ligt hieraan ten grondslag.
Het is namelijk een echte jager die heel veel verschillende kleine dieren als prooi ziet. Behalve kleine en grote insecten eet hij ook jonge vogels, reptielen en kikkers. Kleine kevertjes en andere kruipertjes benadert hij voorzichtig en van af een uitkijkpost laat hij zich op hen vallen. Grote vliegende prooien kan hij in een razendsnelle vlucht vangen.

Wat het voor veel mensen wat luguber maakt, is vooral zijn gewoonte om gevangen prooien eerst de kop in te hakken en ze vervolgens aan een doorn te spiesen. Het verhaal gaat zelfs zover, dat verteld wordt dat hij eerst negen prooien doodt voor hij gaat eten (nine-killer).

Grauwe klauwieren broeden in mei, juni of juli. Ze maken van gras, bladeren en wortels een nestje in dichte doornstruiken. Het nestkommetje wordt bekleed met mos en dierenhaar. De pop legt gemiddeld 4 eitjes, maar ook 6 stuks komt wel voor. Eén legsel per jaar is gebruikelijk. De pop broedt, alleen als zij even het nest af gaat, neemt de man het over. Na 15 dagen broeden komen de eitjes uit, dan is de man degene die voedsel brengt voor zowel de pop als de jongen.
De pop moet ook wel op het nest blijven, want de jongen worden helemaal kaal geboren en kunnen snel onderkoeld raken. Na een week helpt de pop mee voedsel halen en na 16 dagen vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog 2 tot 3 weken gevoerd door de ouders, zodat ze op tijd groot en sterk zijn voor de grote trek naar het zuiden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.